Oorlog Oekraïne ook digitaal uitgevochten
- Nieuws
- Oorlog Oekraïne ook digitaal uitgevochten
Naast zware raketinslagen en gevechten op de grond speelt zich in Oekraïne nog een hele andere strijd af. Cyberaanvallen zijn in volle gang. Experts spreken over een digitale oorlogsvoering die we nog niet eerder hebben gezien. In Spraakmakers vertelt defensiespecialist Peter Wijninga over de online strijd.
Video niet beschikbaar
De doelwitten zouden vooral Oekraïense militaire- en overheidsorganisaties zijn. Ook de communicatie tussen legereenheden kan door dit soort aanvallen zwaar worden bemoeilijkt. Nederland zegde eerder deze maand digitale steun toe aan het door oorlog geteisterde land.
Vernietigende aanvallen
Peter Wijninga, defensiespecialist bij het Haagse Centrum voor Strategische Studies, zegt dat hackers al maanden rondkeken in Oekraïense systemen en regelmatig ontregelende dDos-aanvallen deden. Maar sinds de invasie “is er sprake van veel vernietigender aanvallen, met malware die data swipet en systemen kapot maakt”.
Hierdoor kunnen volgens Wijninga commandovoering-systemen of infrastructuren volledig overhoop komen te liggen. Onderlinge communicatie tussen legereenheden kan zwaar worden verstoord. Hij spreekt van een moderne oorlogsvoering die voorafgaand aan een echte oorlog al kan worden toegepast.
Nederlandse cyberhulp aan Oekraïne onduidelijk
Nederland was een van de landen die Oekraïne hulp aanbood in de vorm van een cyber-rapid response team. Wijninga geeft aan dat Nederland een flinke expertise heeft op dit gebied. De vraag wat Nederland precies gaat doen om Oekraïne te ondersteunen met cybersecurity is niet gemakkelijk te beantwoorden omdat de Russen ook weten wat je van plan bent als je die informatie openbaar maakt.
Cybersecurity in Nederland
Ook in Nederland werden afgelopen jaren stappen ondernomen om de digitale veiligheid te vergroten. Zo benoemt Wijninga het Cyber Commando Center dat Defensie een aantal jaren geleden opzette, met als doel om de eigen infrastructuur te beschermen.
Ook zegt hij dat wij vanuit Nederland regelmatig in systemen van ‘tegenstanders’ kijken. Als het om het echt offensieve zaken gaat, noemt Wijninga Nederland voorzichtig. Maar de ontwikkelingen nemen toe, ook van uit de NAVO die via een cyberoperation center de bijdragen van de verschillende landen coördineert. “Maar ook dat is voornamelijk gericht op de beveiliging van de eigen infrastructuur.”
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!