Buitenland

Vrijgezelle jonge Chinezen ontketenen seksuele revolutie

foto: Roy Heerkensfoto: Roy Heerkens
  1. Nieuwschevron right
  2. Vrijgezelle jonge Chinezen ontketenen seksuele revolutie

[KRO-NCRV] Vrijgezelle twintigers hebben het zwaar tijdens Nieuwjaar in China. In een cultuur waar het gezin de basis is van een harmonieuze maatschappij, is ongetrouwd zijn niet alleen een schande, maar ook een maatschappelijke vorm van falen. Zo blijkt op de huwelijksmarkt in Shanghai, een plek voor de 'hopeloze gevallen'. Al laten de moderne twintigers het er niet bij zitten.

Op de huwelijksmarkt adverteren ouders met 'overgeschoten dames en heren', die door hun families als hopeloze gevallen worden bestempeld omdat ze eind twintig zijn en nog geen partner hebben.

In een samenleving waar het belang van het huwelijks als een paal boven water staat, worden Chinese mannen en vrouwen aan alle kanten onder druk gezet om in het huwelijksbootje te stappen.

Bekijk hier de reportage

Video niet beschikbaar

Echte liefde

Zo ontstaat er in China een botsing tussen generaties, want succesvolle vrouwen laten vaker aan hun ouders zien wie ze zijn. En belangrijker: dat ze zichzelf niet als mislukt beschouwen. Ze willen niet trouwen om maar getrouwd te zijn. Ze zijn op zoek naar echte liefde. Toch betekent dating vooral het vinden van een huwelijkspartner, een zaak waar in het conservatieve China vaak ouders of professionele koppelaars aan te pas komen.

Nog steeds zoekt een meerderheid van de Chinezen, ook op internet, nog altijd in de eerste plaats naar een huwelijkspartner. Familie, en daarmee het respect voor ouderen, is in China cruciaal. Grootouders beslissen vaak over belangrijke familiezaken als trouwen, de opleiding van een kleinkind of de aanschaf van bijvoorbeeld een huis. Twintigers in China ervaren een enorme druk om te trouwen en, als ze eenmaal getrouwd zijn, kinderen te krijgen.

Seksuele revolutie in China

Zoals de 27 jarige Cherrie; “Ik ervaar zeker druk, zeker nu tijdens het nieuwjaar en ik bij familie ben, in de stad waar ik ben opgegroeid. In Shanghai is die druk minder, want daar zijn juist veel jonge vrouwen single.”

Onder invloed van de gestegen welvaart, de toegenomen persoonlijke vrijheden en de mogelijkheden om via internet te daten, maakte China echter de afgelopen jaren een seksuele revolutie door.

Bovendien leidt de één-kind-politiek tot een scherpe sekse-ongelijkheid die onder andere sociologen tot wanhoop drijft. Vooral onder de plattelandsbevolking bestaat een sterke voorkeur voor mannelijk nageslacht en vrouwelijke foetussen worden massaal geaborteerd. Per honderd meisjes zijn er nu 120 jongens en dat betekent noodzakelijkerwijze dat vele mannen hun leven lang vrijgezel blijven. Daar komt nog bij dat vrouwen zich van de familiedruk steeds minder aantrekken.

Vrijgezel zijn in China

Dat betekent in elk geval één keer per jaar: heel veel cadeautjes krijgen. Het wereldwijde record in onlineverkoop is op Singles Day opnieuw gebroken, met een totaal van meer dan 100 miljard yuan. Dat is bijna 14 miljard euro, alleen al op internetwinkel Taobao.

Begonnen als een ideetje van studenten die in de jaren negentig ook wel eens iets voor de alleenstaanden wilden doen, is het feest in China uitgegroeid tot een gigantisch commercieel festijn. Het wordt gevierd op elf november vanwege de datum: 11/11, vier keer een 1.

Groter dan Black Friday

Drijvende kracht achter de enorme verkoop is Alibaba, het moederbedrijf van internetwinkel Taobao. Die rapporteerde vijf minuten na middernacht al voor een miljard dollar aan aankopen. Halverwege de dag werd de tien miljard gepasseerd. Daarmee is Singles Day groter dan de 'black friday', de laatste dag voor Kerstmis, wanneer in de Verenigde Staten traditioneel de meeste cadeaus worden gekocht.

Ster advertentie
Ster advertentie