Buitenland
BNNVARA

War Child helpt gevluchte Oekraïense kinderen: 'In muziek gaan kinderen weer dromen'

foto: War Childfoto: War Child
  1. Nieuwschevron right
  2. War Child helpt gevluchte Oekraïense kinderen: 'In muziek gaan kinderen weer dromen'

De Groningse zangeres Katie Koss heeft Oekraïense ouders, en het lot van de kinderen daar, gaat haar aan het hart. Samen met haar gitarist was ze afgelopen week met War Child op pad in Moldavië, om met haar muziek een klein verschil te kunnen maken voor gevluchte Oekraïense kinderen. "In muziek gaan kinderen weer dromen", zegt directeur van War Child Nederland, Ernst Suur.

Video niet beschikbaar

"Mijn artiest zijn gaat voor mij over mijn drang naar vrijheid, mijn drang naar zelfontplooiing, zelfontwikkeling", zegt Katie Koss. De zangeres zette zich eerder voor Giro 555 en nu ook voor War Child in voor Oekraïne. "Mijn ouders komen uit Oekraïne, dus logischerwijs is dit iets wat mij na aan het hart gaat. Als ik de kans heb om na te denken over mijn toekomst, mijn dromen en ontplooiing, dan voel ik het ook een beetje als mijn roeping om ervoor te zorgen dat ik kinderen diezelfde kans kan geven."

Met War Child naar Moldavië

Dus toen War Child Katie Koss vroeg om mee te gaan naar Moldavië, hoefde zij daar geen enkel moment over te twijfelen: "De aansluiting is er zowel voor mij als artiest, als voor mij als persoon. Dit moest gewoon gebeuren." In Moldavië zitten momenteel veel gevluchte Oekraïense kinderen.

In Oekraïne zijn nu al meer dan 400 kinderen gestorven door het oorlogsgeweld, bijna 300 kinderen worden vermist en meer dan 800 kinderen zijn gewond. War Child helpt, binnen én buiten de Oekraïense landsgrenzen, waar ze kunnen. En dat juist Katie meegaat maakt het voor Ernst Suur, directeur van War Child Nederland, "het verhaal rond."

Suur: "Katie kan vertellen vanuit haar hart over wat ze ziet. Het verhaal van kinderen naar Nederland brengen wat soms zo lastig is omdat het toch nog steeds verweg is. In muziek gaan kinderen weer dromen. Dan gaan ze hun verhalen vertellen en dat is heel belangrijk en zeker als we dat met artiesten zelf kunnen brengen."

Onzichtbare littekens

War Child probeert kinderen te helpen om hetgeen wat ze meemaken zoveel mogelijk een plek te geven. "Onzichtbare littekens", noemt Suur het. "Wij zorgen ervoor dat kinderen angst kunnen verwerken, verdriet een plaats kunnen geven, met elkaar in gesprek raken en zo erachter komen dat ze niet alleen zijn in de ellende die ze meemaken. Ze zullen het niet vergeten, maar zodat ze wel in staat zijn een kind te zijn en gezond jong volwassene te worden"

In Moldavië maakte Katie met gevluchte kinderen muziek. "Ik merkte dat ze enthousiast werden van het feit dat we gingen dansen, gingen springen", vertelt Katie. Volgens Suur is dit heel belangrijk voor kinderen die in zo'n moeilijke situatie zitten in een vluchtelingenkamp. "Ik denk dat we onderschatten hoe belangrijk het is voor kinderen om mee te doen aan normale dingen", aldus Suur. "Even gewoon weer 'gewoon' kunnen zijn in die chaos van een oorlog."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie