Britten worden minder oud: 'Bezuinigingen hebben sociale zaken en de volksgezondheid getroffen'
- Nieuws
- Britten worden minder oud: 'Bezuinigingen hebben sociale zaken en de volksgezondheid getroffen'
Het is crisis in het Verenigd Koninkrijk: voor het eerst daalt de levensverwachting van de Britten. De reden: stevige bezuinigingen in de gezondheidszorg en in de sociale voorzieningen. Over deze schrijnende situatie vertellen Marcel Levi, leidinggevende in een Londens ziekenhuis, en Hieke Jippes, oud-correspondent van Engeland, in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Jippes legt uit dat de dalende levensverwachting sterk te koppelen is aan de armoede in het land. De 'kaasschaafmethode' is volgens haar toegepast omdat er veel bezuinigd moest worden in het land. "Dit heeft sociale zaken en de volksgezondheid getroffen."
Dalende levensverwachting verrassend
Levi zegt dat een dalende levensverwachting wel verrassend is: "In de meeste landen neemt levensverwachting juist toe. Bij het ene land gaat dat wat sneller dan bij het andere land. Maar de trend van de afgelopen decaden is wel dat de levensverwachting toeneemt. En dat het nu plotseling afneemt in een groot land als het Verenigd Koninkrijk is wel verrassend ja."
Levi spreekt over een 'health inequality': "Er zijn grote verschillen in rijk en arm in het Verenigd Koninkrijk en die vertalen zich in grote verschillen in gezondheid en uiteindelijk ook overleving." Ook Jippes schetst de verschillen in het land: "Dat zijn mensen die ook niet weten hoe ze die toegang moeten zoeken."
Ongelijkheden in land en dus in zorg
Jippes: "Als je in het zuidoosten van Engeland woont en je bent welvarend, als je nog hoop hebt en iets om naar uit te kijken dan zorg je wel dat je per dag een kilo spinazie eet en een half uurtje gaat rennen rondom je huizenblok."
"Maar als je een alleenstaande moeder met een paar kinderen bent en het moet hebben van huurtoeslag en misschien een baantje waar je elk moment weer uitgegooid kan worden, dan heb je ook niet meer de energie waarschijnlijk om iets anders te eten dan een vieze pasta uit de Spar om de hoek."
Nederland is een paradijs en dat realiseer je pas als je er een tijdje niet bent
Huisvesting, werkgelegenheid, onderwijs
Levi legt uit: "Het gaat niet alleen om ziekenhuizen, bacteriën en dokters en verpleegkundigen. Daar is flink op bezuinigd, maar dat zijn we eigenlijk wel een beetje gewend in de gezondheidszorg. Niet alleen in Engeland."
"Maar wat je hier in Engeland zo scherp ziet is dat gezondheid veel ook meer een functie is van goede huisvesting, van werkgelegenheid, van onderwijs, van sociale voorzieningen voor mensen die even een moeilijke periode in hun leven meemaken".
"Als je dit allemaal afbreekt vertaalt zich dat terug in gezondheidsproblemen. Dat kunnen mentale problemen zijn, maar ook fysieke problemen. En dat is eigenlijk wat je nu in Engeland ziet."
Wijze les voor Nederland
Levi ziet de situatie in Engeland als een wijze les voor Nederland: "Nederland is een paradijs en dat realiseer je pas als je er een tijdje niet bent. We hebben het allemaal onwijs goed voor elkaar. Er zijn goede sociale voorzieningen. Dit is een hele goede les en bijna een experiment wat je voor je ziet ontrollen; wat er gebeurt als je bezuinigt op sociale voorzieningen, dan vertaalt zich dat in dit soort uitkomsten."