'Online piek bij nieuws Kate vergelijkbaar met val kabinet'
- Nieuws
- 'Online piek bij nieuws Kate vergelijkbaar met val kabinet'
Na maanden van geruchten, complotten en onzekerheid werd eindelijk bekend waarom de Britse prinses Kate al zo lang niet in het openbaar is verschenen: ze heeft kanker. Als je de Engelse media leest, leek het land even stil te staan, zegt hoofdredacteur Kamran Ullah in het Mediaforum van Spraakmakers. Maar ook in Nederland leidde het nieuws tot enorme online 'pieken', onder meer op de website van De Telegraaf.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Niet de aanslag in Moskou of de wedstrijd van Oranje, maar het nieuws van de Britse prinses Kate werd het beste gelezen op de website van De Telegraaf, zegt hoofdredacteur Ulla. Volgens hem waren de pieken vergelijkbaar met een grote nieuwsgebeurtenis vorig jaar. Toen viel het kabinet Rutte IV op een vrijdagavond.
'Totaal onmenselijk'
NRC-ombudsman Arjen Fortuin bekroop maar één gevoel na het zien van de video: "Afschaffen, dat koningshuis." Hij noemt het 'totaal onmenselijk' dat de koninklijke familie het privéleven volledig openbaar moet maken en zag een zieke en diepongelukkige prinses worstelen voor de camera. "Dit kun je mensen niet aandoen."
De Britse, maar ook de Nederlandse media, hebben met hun speculaties geld verdiend over de rug van een ziek iemand, vindt hij. Toch rijst ook de vraag of die speculaties voorkomen hadden kunnen worden als het nieuws eerder naar buiten was gebracht. Bij Koning Charles, die ook kanker heeft, werd het nieuws gelijk bekendgemaakt. Eind februari werd de familie op de hoogte gesteld dat er ook bij Kate kanker was geconstateerd.
'Je bent totaal in paniek'
Ondanks de vele communicatiedeskundigen en de persdienst, denkt Fortuin dat de Britse royals een 'totaal onnatuurlijke afweging' hebben moeten maken. "Je kunt je na dit nieuws voorstellen dat je als persoon totaal in paniek bent. Als je ervoor kiest om het nog niet aan je kinderen te vertellen, dan kan het nieuws ook nog niet naar buiten en kom je in deze communicatieve ellende terecht."
Koningshuis packagedeal
Volgens hoogleraar Ineke Sluiter laat deze situatie de symboliek van het koningshuis zien. Bij positieve gebeurtenissen komen ze in het nieuws, maar ook bij slecht nieuws moeten ze zich laten zien. "Het is een packagedeal."
Volgens haar laat de grote interesse in het nieuws van prinses Kate zien dat ze nog steeds bestaansrecht hebben. "Als het niemand meer boeit dat ze ziek is, dan is het klaar met het koningshuis."
Het Mediaforum als podcast!
Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!