Hoopvol lied verovert Iraanse protesten
- Nieuws
- Hoopvol lied verovert Iraanse protesten
In Iran wordt al weken op grote schaal gedemonstreerd tegen de zittende regering. Hoewel de aanleiding een tragische dood was van een jonge vrouw door toedoen van hard optreden van de politie, wordt het protest inmiddels veel breder gedragen. Zo is er inmiddels het protestnummer Baraye, dat in korte tijd tientallen miljoenen keren is beluisterd en gretig wordt gedeeld op Tiktok en andere sociale media. “In dit lied zijn de daadwerkelijke redenen verpakt waarom mensen aan het protesteren zijn,” vertelt filosofe Heidi Dorudi in Bureau Buitenland.
Het Iraanse lied van de vrijheid
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
“Vanwege mijn zus, jouw zus, onze zussen”, zo luidt een van de zinnen van het Iraanse protestnummer Baraye van de Iraanse artist Shervin Hajipour. Baraye betekent vanwege, of omdat in het Iraans. “Dat nummer is gebaseerd op basis van allerlei tweets met redenen waarom mensen aan het protesteren zijn. Dat heeft hij in een lied verpakt”, vertelt Dorudi.
“Allereerst wordt bijvoorbeeld de angst om elkaar buiten op straat te kussen genoemd. Of de angst om op straat te dansen”, legt Dorudi uit. Maar er wordt in het nummer een heel breed scala aan redenen aangevoerd. Zo wordt bijvoorbeeld de economische malaise waarin het land verkeert benoemd, of de luchtvervuiling in Iran. “De mooiste zin vind ik: ‘vanwege het gedwongen paradijs‘.”
Hoopvol
Dorudi maakte al veel protesten mee in Iran, die, vaak na hardhandig optreden, uiteindelijk weer uitdoofden. Toch is ze hoopvol dat het deze keer anders zal zijn. “De eerste twee weken was ik nog huiverig, maar nu is het anders. Nu wordt er gewoon op straat geschreeuwd: 'dood aan de dictator' en 'Khamenei je bent een moordenaar.' Ik noem het eigenlijk ook geen protesten meer, het is een revolutie.”
Het nummer besluit met de zin ‘voor de vrijheid’. Hajipour zelf is echter inmiddels ook opgepakt.
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.