Buitenland
NOSNTR

Clearview AI krijgt 30,5 miljoen euro boete voor illegale gezichtsherkenning

foto: Clearviewfoto: Clearview
  1. Nieuwschevron right
  2. Clearview AI krijgt 30,5 miljoen euro boete voor illegale gezichtsherkenning

Het omstreden Amerikaanse bedrijf Clearview AI, bekend om zijn gezichtsherkenningssoftware, krijgt een boete van 30,5 miljoen euro van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Dit komt omdat Clearview een illegale database heeft opgebouwd met meer dan vijftig miljard foto's van gezichten, inclusief die van Nederlanders.

Video niet beschikbaar

Volgens de AP heeft Clearview deze foto's van internet 'geschraapt' zonder toestemming van de betrokkenen. Met de software kan gezichten worden herkend op bijvoorbeeld beveiligingsbeelden. “Staat een foto van jou op internet, en voor wie geldt dat niet? Dan kun je in de database van Clearview terechtkomen en worden gevolgd,” zegt Aleid Wolfsen, voorzitter van de AP. “Dit is geen doemscenario uit een griezelige film.”

Regulering en toezicht

De AP benadrukt dat hoewel de gezichtsherkenning nuttig kan zijn voor inlichtingendiensten, deze technologie absoluut niet door commerciële bedrijven mag worden beheerd. Wolfsen verklaart: “Dit moet worden beheerd door bevoegde instanties onder strikte voorwaarden en onder toezicht van de AP en andere toezichthouders.”

Clearview AI heeft geen bezwaar aangetekend tegen de boete en heeft niet meegewerkt aan het onderzoek. “De kans dat Clearview de boete niet betaalt, is levensgroot,” meldt een woordvoerder van de AP. “Dat is onacceptabel. Zo’n bedrijf mag niet straffeloos doorgaan met het schenden van rechten van Nederlanders en andere Europeanen.”

Internationale boetes en persoonlijke aansprakelijkheid

Eerder ontving Clearview al boetes van andere Europese landen zoals Frankrijk, Groot-Brittannië en Oostenrijk, maar deze zijn niet betaald. De AP overweegt nu ook de leiding van het bedrijf persoonlijk aansprakelijk te stellen. “We willen onderzoeken of we de topmannen persoonlijk kunnen vervolgen,” voegt Wolfsen toe.

Deze boete is de op een-na-hoogste die de AP ooit heeft opgelegd, na de boete van Uber vorige week voor het doorgeven van gegevens van Europese taxichauffeurs aan de VS zonder naleving van privacyregels. De AP hoopt dat deze stap duidelijk maakt dat overtreding van privacywetten ernstige consequenties heeft.

Clearview

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie