Pjotr Sauer: vraagtekens bij positie 'ex-officier' Salikov binnen Wagner
- Nieuws
- Pjotr Sauer: vraagtekens bij positie 'ex-officier' Salikov binnen Wagner
Guardian-journalist Pjotr Sauer vraagt zich af of de Russische ex-Wagnerofficier Igor Salikov wel echt zo hoog in de pikorde stond als hij zelf beweert. Salikov kwam maandag aan in Den Haag om voor het Internationaal Strafhof te getuigen over Russische oorlogsmisdaden. "Ik denk dat er nog veel vragen aan hem moeten worden gesteld", zegt Sauer in Sven op 1.
Video niet beschikbaar
Salikov zegt dat hij nauwe banden had met voormalig Wagnerkopstukken Dmitri Oetkin en Jevgeni Prigozjin. "Ik was getuige van wreedheden tegen burgers", zei hij deze week tegen EenVandaag. Salikov maakte naar eigen zeggen 25 jaar deel uit van het Russische leger en zou beschikken over verklaringen die hij aan het Strafhof heeft geschreven.
Het is voor het eerst dat een hoge officier uit Rusland zich meldt. Sauer waarschuwt dat we Salikov niet op zijn blauwe ogen moeten geloven. "Ik heb voor de Guardian een beetje onderzoek naar hem gedaan en in grote lijnen klopt zijn verhaal. Hij staat ook in een Oekraïense database van mensen die in 2014 in Oekraïne hebben gevochten. Ik vraag me wel af of hij echt een hoge pion was binnen Wagner."
"Ik heb zijn naam doorgestuurd naar bronnen binnen Wagner. Ze zeggen dat ze hem niet kennen", vertelt Sauer. "Dat betekent niet gelijk dat hij niet gevochten heeft, maar of hij echt close was met Oetkin en Prigozjin, moet nog blijken."
Hij vindt het wel belangrijk dat Salikov als Russische deserteur de kans krijgt om zijn verhaal te doen voor het Internationaal Strafhof. "Ik was een paar weken geleden in Armenië, om te praten met twee Russische soldaten die gevlucht zijn. Zij zitten nu vast omdat ze bang zijn om naar buiten te gaan. Armenië heeft gisteren nog een Russische soldaat teruggestuurd."
"Het is belangrijk dat Nederland en andere Europese landen plek bieden aan mensen als Salikov", benadrukt Sauer.
Luister deze uitzending terug als podcast. - Sven op 1
Wilders
Volgens de journalist, die jarenlang in Rusland woonde, is de verkiezingszege van de PVV van Geert Wilders in Rusland met gejuich ontvangen. "Het was een groot onderwerp op Russische staats-tv. Ze vonden het allemaal fantastisch. Ze proberen het te framen binnen een grotere populistische golf die over Europa trekt."
"Het Kremlin zegt: Nederlanders willen niet meer voor de oorlog in Oekraïne betalen", zegt Sauer. "Maar ze kijken ook met genoegen naar Slowakije en bijvoorbeeld Duitsland, waar de Alternative für Deutschland groter wordt."
Positie Poetin
Volgens Sauer zit de Russische president Vladimir Poetin nog stevig in het zadel, ondanks de aanhoudende oorlog in Oekraïne. De Westerse sancties hebben nog relatief weinig invloed op de Russische economie. "Het enige minpunt voor Poetin is dat hij op een gegeven moment een nieuwe mobilisatie moet aankondigen. De mensen die nu in Oekraïne vechten, zitten er al meer dan een jaar."
De vrouwen van soldaten worden ongeduldig, vertelt Sauer. "Die nieuwe mobilisatie kan leiden tot wat onrust, maar niet genoeg om zijn systeem te laten vallen. De enige grote bedreiging van Poetin was Prigozjin, en daar heeft hij mee afgerekend."
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.