Buitenland
VPRO

Excuus-bizon verovert Mexico

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Excuus-bizon verovert Mexico

De bizon is terug in Mexico. De icoon van de Noord-Amerikaanse steppe werd niet alleen in de VS bijna uitgeroeid maar ook in Mexico. Nu is er een nieuwe kudde uitgezet – en dat moet bijdragen aan de biodiversiteit. Bureau Buitenland redacteur Edwin Koopman legt uit wie daar voor verantwoordelijk is, en waarom deze bizons ook dienen als excuus-bizon.

Bizon buiten de Verenigde Staten

De bizon wordt meestal geassocieerd met de Verenigde Staten, waar het beest in de negentiende eeuw bijna was uitgeroeid, en waar hij ook al weer veel langer in grote aantallen is teruggekeerd. Maar het noorden van Mexico heeft een vergelijkbaar steppe landschap. Sterker nog: gedurende de hele koloniale periode was het zuidelijke deel van de Verenigde Staten (California, Arizona, New Mexico, Texas) Mexicaans grondgebied. Dus de beesten liepen rond over het hele Noord-Amerikaanse continent.

Excuus-bizon

En nu is hij dus ook terug in Mexico, en wel in een natuurreservaat in de noordelijke deelstaat Coahuila. De eerste bizons werden er al in 2021 uitgezet, en die doen het zo goed dat vorige maand een extra kudde is losgelaten. Het idee is dat de bizon de biodiversiteit van het gebied een flinke duw geeft. De grazende beesten verplaatsen zaden en vergroten zo de diversiteit van de begroeiing. Ze houden het gras kort, wat weer goed is voor de roofdieren die vlaktes nodig hebben om te jagen – waarmee ook de fauna diverser wordt.

Drijvende kracht achter het bizonproject is het Mexicaanse cementbedrijf Cemex, een zeer vervuilende industrie die een flinke bijdrage levert aan de stikstofuitstoot in Mexico. De bizon is een van de manieren waarmee Cemex de effecten daarvan – namelijk verkleining van de biodiversiteit – probeert te compenseren. Een excuus-bizon dus, maar daarmee niet minder een verrijking voor het Mexicaanse ecosysteem.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie