Exotische mier zorgt voor chaos in Keniaanse voedselketen
- Nieuws
- Exotische mier zorgt voor chaos in Keniaanse voedselketen
De glimmende dikkop zorgt voor chaos in de Keniaanse voedselketen. Het gebied wordt namelijk verstoord door de exotische mier. Voor de olifant is de boom waar de mier op leeft een lekkernij, maar de leeuw moet zoeken naar een andere prooi. Hoe krijgt de dikkop mier dit voor elkaar? Dat vertelt Janneke van der Loo, ecoloog bij stichting Bargerveen, in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Maar, hoe doet de mier dat? "In de natuur is alles aan elkaar geschakeld. Als je aan een schakel gaat morren, heeft dat ook effect op andere schakels in het systeem", zegt Van der Loo. Oorspronkelijk zaten op de Keniaanse savanne inheemse mieren op de acaciabomen. Deze mieren beschermde de boom tegen vraat van olifanten. "Als een olifant er aan komt spuiten zij mierengif in de ogen van de olifanten zodat ze de boom niet kunnen opeten."
De glimmende dikkop verjaagt deze beschermende inheemse mier, en gaat op hun plek zitten, op de acaciabomen. De exotische mier beschermt de boom echter niet, dus krijgen de olifanten vrij spel. "Resultaat: veel minder bomen", aldus Van der Loo. Laat het nou net zo zijn dat de leeuwen deze bomen nodig hebben om achter te schuilen tijdens de jacht. "De zebra's overleven het dus en gaan zich veel voortplanten. Ze eten de savanne kaal." En de leeuw? Die moet op zoek naar een volgende prooi. "Daar is de waterbuffel de pineut van."
Oorsprong
De glimmende dikkop komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. Waarschijnlijk zijn ze in de exportindustrie meegelift naar Kenia. Maar ook in Nederland kan dit gebeuren. "We zien op dit moment een enorme toename aan invasieve exoten, dat is een hele lijst. Maar ook dit soort relaties tussen mieren en soorten hebben wij in Nederland ook", zegt Van der Loo.
Hoe kan Nederland het voorkomen?
Maar hoe kunnen wij dit dan voorkomen? "Het is heel belangrijk, als je op vakantie bent, geen meeliftende soorten mee te nemen. Dus als je met de caravan gaat, maak je grondzeil goed schoon op locatie. Zorg dat we dat soort beesten die hier niet thuis horen, niet naar hier halen", waarschuwt de ecoloog.