Buitenland
VPRO

Waarom de doodstraf onmisbaar is voor de kroonprins van Saoedi-Arabië

foto: Bandar AL-JALOUD / AFP / SPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom de doodstraf onmisbaar is voor de kroonprins van Saoedi-Arabië

Onder het bewind van kroonprins Mohammed bin Salman is het aantal executies in Saoedi-Arabië verdubbeld. De afgelopen zes jaar behoren tot de bloedigste in de moderne geschiedenis van het koninkrijk. Tegelijkertijd heeft de leider ook de drang om het land te moderniseren met allerlei hervormingen. Maar de prijs die de Saoedische bevolking moet betalen voor die veranderingen is hoog, vertelt Midden-Oostendeskundige Paul Aarts in Bureau Buitenland.

Aantal executies verdubbeld in Saoedi-Arabië

Oppositie

Uit onderzoek van campagnegroep Reprieve blijkt dat het aantal executies is verdubbeld onder het bewind van kroonprins Mohammed bin Salman. Daarbij gaat het ook om minderjarigen. Volgens Aarts zou het een strategie van Bin Salman kunnen zijn om hardhandig alle mogelijke vormen van kritiek de kop in te drukken en zijn positie te verankeren. "Mohammed bin Salman heeft veel tegenstanders, die tegenstanders heeft hij voor een groot deel al geneutraliseerd. Mogelijk voelt hij zich nog niet zeker genoeg en heeft hij de stap gezet om de laatste restanten van oppositie uit te schakelen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Modernisering

Tegelijkertijd is de kroonprins druk met zijn Vision 2030-plan om Saoedi-Arabië te moderniseren. Op verschillende gebieden heeft hij behoorlijke successen behaald, ziet de Midden-Oostendeskundige. Zo ambieert het land de grootste producent te worden van waterstof en de afhankelijkheid van olie-export te verminderen. En op sociaal-cultureel vlak staat vrouwenemancipatie hoog op de agenda. "Het aantal vrouwen dat buitenshuis werkt is de afgelopen jaren verdubbeld, en dat is aanzienlijk als je het vergelijkt met de decennia daarvoor", vertelt Aarts.

WK-voetbal 2030

Nu wil Saoedi-Arabië, na Qatar, ook het WK-voetbal naar zich toe trekken. Bin Salman bood aan de bouw van nieuwe stadions in Griekenland en Egypte te bekostigen als ze ermee instemden om samen te werken met het olierijke zwaargewicht uit de Golf. "Er zal zeker weer verzet komen, maar zoals we met Qatar hebben gezien heeft dat niks uitgehaald", vertelt Aarts. Zolang het Westen afhankelijk is van Saoedisch olie en gas zal het Westen de kroonprins te vriend willen houden en zal het waarborgen van mensenrechten in het land op een laag pitje komen te staan.

Meer weten? Lees hier meer:

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Volg Bureau Buitenland ook op LinkedIn en Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie