Cursus blaast Yorkshire-dialect een nieuw leven in
- Nieuws
- Cursus blaast Yorkshire-dialect een nieuw leven in
In het noorden van Engeland sterft het Yorkshire-dialect uit, net als veel andere Engelse dialecten. Correspondent Anne Saenen vertelt over een poging om dat tegen te gaan in Bureau Buitenland. "Vroeger werd dit dialect door miljoenen mensen gesproken, maar nu is er nog maar een handjevol mensen over die het kent."
Video niet beschikbaar
Herontdek het dialect
De organisatie die deze eeuwenoude lokale tongval voor uitsterven wil behoeden is de 'Yorkshire Dialect Society'. Zij hebben bedacht om een zes weken durende cursus te ontwikkelen. Daarin leer je niet alleen de tongval te spreken, maar ook wat alle uitdrukkingen betekenen. Ook wordt het lezen en schrijven van dit dialect aangeleerd.
De correspondent vertelt dat de voorzitter van de Yorkshire Dialect Society het belangrijk vindt om het dialect levend te houden omdat anders veel historische bronnen - poëzie, volksliedjes - straks verloren gaan.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Standaard Engels
Volgens de Engelandkenner is één van de oorzaken voor het verdwijnen van het dialect te herleiden tot zo’n twee generaties geleden. Toen moest je van uit de overheid en de gevestigde orde respectabel 'standaard-Engels' spreken om voor volwaardig lid van de gemeenschap aangezien te worden. "Eén Verenigd Koninkrijk, één taal, was de gedachte. Dat Yorkshire-dialect, dat liet je maar thuis."
Daarnaast komen er in het Yorkshire-dialect veel woorden voor die te maken hebben met molens en mijnbouw. Een groot deel van die uitdrukkingen zijn vandaag de dag niet relevant meer. "Een voorbeeld hiervan is de uitdrukking 'put wood in t'ole', wat 'doe de deur dicht' betekent. Het stamt uit de Victoriaanse tijd, toen kinderen in de mijnen een houten klep open moesten houden om lucht binnen te laten."
Gaat Hezbollah ingrijpen? & Argentijns dorp in het Italiaanse Calabrië - Bureau Buitenland
Bureau Buitenland
Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.