Ruim 200 tips over verdachte in zaak-Nicky Verstappen
- Nieuws
- Ruim 200 tips over verdachte in zaak-Nicky Verstappen
De politie heeft in een dag tijd ruim 200 tips binnengekregen over de 55-jarige verdachte in het onderzoek naar de dood van Nicky Verstappen. "Er wordt heel veel gebeld", zei Ingrid Schäfer-Poels, politiechef Eenheid Limburg, in talkshow Laat op één.
De meeste tips gaan over de mogelijke verblijfplaats van Jos Brech. Ook bellen er mensen die denken dat ze hem hebben gezien "in allerlei landen", zei Schäfer-Poels. "Die tips gaan we met spoed onderzoeken."
Gisteren werd bekend dat er een doorbraak is in de coldcasezaak. De 11-jarige Verstappen werd in 1998 dood aangetroffen op de Brunsummerheide. Via dna-onderzoek is Brech naar voren gekomen als verdachte. Hij is sinds april als vermist opgegeven.
In het NOS Radio 1 Journaal spreekt Jurgen van den Berg met Ate Kloosterman Hij werkte ten tijde van het DNA-onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut en was vanaf het begin af aan betrokken bij de zaak.
De politie vermoedt dat Brech in het buitenland zit. Het nieuwsbericht over de doorbraak in de zaak is vertaald in het Engels, Duits, Frans, Spaans en Italiaans. Europol heeft Brech op de lijst van meest gezochte voortvluchtigen in Europa gezet.
De 55-jarige verdachte was in oktober vorig jaar vertrokken naar een chalet in de Vogezen, een berggebied in het oosten van Frankrijk. Franse media hebben een gedetailleerd signalement van de Nederlander verspreid. Brech is een zogeheten bushcrafter en kan volgens deskundigen lange tijd overleven in de natuur.
Buurvrouw
Een voormalig buurvrouw van de verdachte zegt tegen persbureau ANP dat ze Brech in april nog heeft gezien in Simpelveld. Het persbureau schrijft dat hij daar vermoedelijk was omdat zijn moeder net was overleden.
Brech woonde ten tijde van de dood van Verstappen bij zijn moeder in de Limburgse gemeente. Simpelveld ligt zo'n 13 kilometer ten zuiden van de Brunssummerheide, waar het lichaam van de jongen werd gevonden.
Een paar dagen na de vondst liep Brech langs de plaats delict. Hij werd opgemerkt door de marechaussee. Die maakte een proces-verbaal van het gesprek met de man. Zo kwam zijn naam terecht in het politiedossier.
Dna van familieleden leidde uiteindelijk, twintig jaar later, naar de 55-jarige verdachte.