In de toekomst oud & nieuw zonder vuurwerk? 'Oliebol en sterretje in de hand'
- Nieuws
- In de toekomst oud & nieuw zonder vuurwerk? 'Oliebol en sterretje in de hand'
De afgelopen jaarwisseling werd opnieuw gekenmerkt door geweld tegen hulpverleners, tientallen in vlammen opgegane auto’s en twee dodelijke slachtoffers. Een ouderwets onrustige jaarwisseling, zou je kunnen zeggen. De vraag dringt zich op: hoe kan dit anders? "Ik denk dat veel mensen een prima avond hebben met een oliebol en een sterretje in de hand", zegt Nine Kooiman, voorzitter van de Nederlandse Politiebond, bij Spraakmakers.
Stand.nl: We moeten oud en nieuw op een andere manier gaan vieren
Video niet beschikbaar
Kooiman ziet van dichtbij hoe de jaarwisseling steeds meer escaleert. "Dat heeft te maken met de zwaarte van illegaal vuurwerk, maar ook met cakeboxen die als projectielen tegen hulpverleners worden gebruikt", legt ze uit.
Vanwege deze toenemende escalatie moeten agenten zich steeds beter voorbereiden. "We zijn nu in een stadium gekomen waarin we tijdens de briefing vooraf moeten aangeven wanneer een agent wel of niet zijn wapen mag trekken en schieten", zegt Kooiman.
Alternatieven voor consumentenvuurwerk
De roep om een landelijk vuurwerkverbod klinkt steeds luider. Op nieuwjaarsdag pleitten de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam, Carola Schouten en Femke Halsema, opnieuw voor zo’n verbod. Maar wat zijn de alternatieven?
Er wordt gekeken naar georganiseerde vuurwerkshows en innovatieve oplossingen zoals laser- en droneshows. Spraakmakers-luisteraar Marrigje Barnard is enthousiast over deze ideeën. "Ik ben er echt voorstander van om in elke plaats of gemeente een vuurwerkshow te organiseren", zegt ze.
Barnard heeft ook een creatieve oplossing voor mensen die zelf vuurwerk willen afsteken. "Organiseer vuurwerk-workshops. Zo blijft het gecontroleerd." Ze wijst erop dat er dit jaar maar liefst 118 miljoen euro aan vuurwerk is uitgegeven. 'De mogelijkheden zijn er dus.'
'Blijft bij one-liners'
Politiebond-voorzitter Nine Kooiman ziet mogelijkheden in deze alternatieven, maar benadrukt dat de politiek in actie moet komen. "Het blijft bij een paar one-liners na de jaarwisseling", stelt ze kritisch.
Wethouder Eva Oosters van Utrecht sluit zich daarbij aan. In haar gemeente gold dit jaar voor het eerst een algeheel vuurwerkverbod. Ze is positief over de alternatieven die Utrecht organiseerde, zoals jongerenactiviteiten en voetbaltoernooien. Toch verliep de jaarwisseling ook hier niet zonder incidenten.
"Het lijkt elk jaar een herhaling van zetten", zegt Oosters. "Maar als je de volgende dag leest dat er in de politiek nauwelijks over een landelijk vuurwerkverbod wordt nagedacht, geeft dat de burger geen moed – en de wethouder ook niet."
In de Spraakmakers Community zitten veel mensen die werkzaam zijn binnen de ggz. We hebben ook aan hen gevraagd wat zij zien als mogelijke concrete oplossingen. Wil jij in de toekomst ook je kennis en expertise delen met de redactie? Word dan lid van onze community.