Zoek mee naar deze imposante kever
- Nieuws
- Zoek mee naar deze imposante kever
Als je er een gezien hebt, vergeet je dat niet snel. Hij is groot en heeft enorme kaken. We bedoelen natuurlijk het vliegend hert. Deze reuze kever vind je ook hier in Nederland, bijvoorbeeld op de Veluwe. Maar eigenlijk is er nog vrij weinig over bekend. Daarom roept entomoloog John Smit in Vroege Vogels op tot meer onderzoek.
Lopen voor het vliegend hert
Vijftien jaar geleden al vroeg onderzoeker John Smit om waarnemingen van het vliegend hert door te geven, maar het is niet genoeg. Om echt een goed beeld te krijgen van verspreiding en ontwikkeling van het vliegend hert moeten er ook zogeheten transecten gelopen worden, monitoringsroutes. Eén keer per week, zes weken lang.
Trend
Onderzoeker John Smit: "De verspreiding hebben we redelijk in beeld, maar van een trend weten we helemaal niets omdat er niet op een structurele en gestandaardiseerde manier geteld wordt. Samen met de provincie Gelderland gaan we proberen daar verandering in aan te brengen door een start te maken met een netwerk van monitoringsroutes. Qua methode sluiten we aan bij hetgeen er momenteel ook in andere landen in Europa wordt uitgevoerd, zodat we op termijn niet alleen trends kunnen berekenen voor Nederland, maar die ook onderling kunnen vergelijken, en mogelijk zelfs uiteindelijk voor heel Europa een trend kunnen genereren."
Zo kun jij meehelpen met tellen
De methode is vrij eenvoudig en hoeft niet veel tijd te kosten. Een transect is 500 meter lang en wordt met een lage en constante snelheid gelopen zodat het 30 minuten duurt om het hele transect af te lopen. De start van het transect is 15 minuten voor zonsondergang tot 15 minuten erna. Tijdens het lopen wordt in een denkbeeldige kooi van 5 meter aan weerszijden evenals boven de waarnemer en 10 meter vooruit alle vliegende herten, zowel dood als levend, genoteerd. De route wordt één keer per week gelopen op de warmste avond, beginnend vanaf eind mei en wordt minimaal 6 weken achtereen gelopen, maar bij voorkeur 8 keer. Uiteraard zou het fijn zijn als de betreffende monitoringsroute de komende jaren uitgevoerd zou kunnen worden. Vervolgens geef je je resultaten door aan EIS Nederland.
Imposante reuzetor
Het mannetje van de kever is makkelijk te herkennen aan zijn imposante kaken. Het lijkt alsof deze kaken een sterk verdedigingsinstrument zijn, maar schijn bedriegt. De kaken zijn niet zo sterk. Hij gebruikt ze vooral om andere mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren. Vrouwtjes hebben een stuk minder grote kaken maar kunnen wel harder bijten.
Hier zie je twee mannetjes in gevecht. Gefilmd door G. Kamphuis.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.