Binnenland
BNNVARA

Wat kunnen we leren van de klimaatplannen van Vanuatu?

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat kunnen we leren van de klimaatplannen van Vanuatu?

Vanuatu, een kleine eilandengroep voor de kust van Papoea Nieuw Guinea, met amper 300.000 inwoners, ondervindt al jaren zware gevolgen door klimaatverandering. Toch heeft het land ambitieuze klimaatplannen. Is dit een druppel op een gloeiende plaat of kan het verandering teweegbrengen? In De Nieuws BV vertelt Margaretha Wewerinke, adjunct professor milieurecht aan de University of the South Pacific, wat Nederland zou kunnen leren van de kleine eilandengroep met grote ambities.

Video niet beschikbaar

De eilandengroep in Oceaniƫ behoort tot een van de meest klimaat kwetsbare landen ter wereld, vertelt Wewerinke. Zo wordt het land geteisterd door superstormen en cyclonen. "De stormen richten enorme schade aan en worden alleen maar zwaarder naarmate de aarde meer opwarmt", aldus de professor milieurecht.

Wewerinke heeft de schade en de impact daarvan van dichtbij meegemaakt. In 2015 bezocht ze het land toen de verwoestende cycloon Pam overwaaide. Voor de storm genoot ze van de prachtige stranden en het regenwoud, maar de volgende nacht raasde de cycloon over het land en was er van deze natuurlijke schoonheid niks meer over. Niet alleen de natuur had te lijden onder deze zware storm, maar ook de mensen. "Veel voedsel was compleet verwoest en ik zag gebouwen die met de grond gelijk waren gemaakt." Het land is nog steeds herstellende van de storm. "Het was economisch en sociaal een flinke klap. Nu zeven jaar later zie je dat kinderen nog steeds niet naar school gaan."

Ambitieuze plannen

Maar de eilandengroep gaat niet bij de pakken neer zitten. Zo vertelt Wewerinke dat Vanuatu al CO2-negatief is. "Dat komt door de oceanen en de regenwouden die meer CO2 absorberen dan dat er nu uitgestoot wordt." Het land wil de ecosystemen actief beschermen door geen regenwouden te kappen. Verder wil Vanuatu de CO2-emissies nog meer naar beneden brengen en hebben ze het ambitieuze doel om in 2030 alle energie hernieuwbaar te laten zijn.

Dat de mondiale impact van de plannen niet groot zal zijn erkent Wewerinke. "Alle eilanden in de Stille Oceaan samen hebben maar 0,003% van de mondiale emissies uitgestoten. Technisch gezien maakt het dus weinig uit, maar het heeft wel een belangrijke symbolische betekenis." Wewerinke vindt het bewonderenswaardig dat een land met zo weinig middelen dit voor elkaar wil krijgen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Nederland

Volgens Wewerinke kunnen landen als Nederland een voorbeeld nemen aan de doelen van Vanuatu, maar ook op de manier hoe ze natuur betrekken bij het klimaatprobleem. "In Nederland wordt vaak de link tussen natuur en klimaat vergeten, die vraagstukken van klimaat en biodiversiteit zijn juist heel erg met elkaar verweven." Wewerinke zegt dat het in Nederland verschrikkelijk slecht gaan met de biodiversiteit. "We staan onderaan in de Europese ranking qua biodiversiteit en alle biodiversiteit die we in 1900 hadden, daar is nog maar 15% van over. En juist die biodiversiteit is volgens Wewerinke zo belangrijk. Een rijke biodiversiteit zorgt er volgens de professor namelijk voor dat bomen beter CO2 absorberen en dat hittegolven minder schadelijk worden.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie