Binnenland
BNNVARA

Fijn dat je loon stijgt, maar dat heeft invloed op je toeslagen!

foto: Unsplashfoto: Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. Fijn dat je loon stijgt, maar dat heeft invloed op je toeslagen!

Gemiddeld gaat een werknemer er 70 euro per maand op vooruit bij het eerste salaris van 2024. Maar veel mensen realiseren zich niet dat een verandering van het inkomen invloed heeft op de hoogte van toeslagen. Als je die wijzigingen niet tijdig doorgeeft, kan het gebeuren dat je duizenden euro’s moet terugbetalen en in de financiële problemen komt.

Cynthia Ronde, coördinator Jeugdsupport & Get a Grip bij Humanitas - een organisatie die jongeren helpt meer grip op hun geldzaken te krijgen - zegt in De Nieuws BV heel vaak jongeren te zien die in de problemen komen omdat zij teveel toeslagen ontvangen.

Video niet beschikbaar

Ronde ziet dit niet alleen bij jongeren, maar ook bij volwassenen. "Wij ondersteunen bij Humanitas ruim 18.000 gezinnen per jaar. Afgelopen jaar nog een jongere van een jaar of twintig die net klaar was met zijn mbo-opleiding. Hij had tijdens zijn studie zorgtoeslag ontvangen", vertelt Ronde. De jongen was vergeten te checken of hij nog recht had op toeslagen, toen hij fulltime begon te werken na zijn studie. Maanden later kwam hij er pas achter hier met terugwerkende kracht geen recht meer op te hebben. "Hij had zo al een schuld opgebouwd van meer dan duizend euro, zonder dat hij dat wist. En dat geld had hij natuurlijk allang uitgegeven." Ronde benadrukt dat dit niet alleen bij de zorgtoeslag kan gebeuren, maar ook bij de huurtoeslag.

Oorzaken schulden

Nadja Jungmann, lector schulden en incasso aan Hogeschool van Utrecht, herkent het probleem. "Schulden hebben allerlei oorzaken. Het kan zijn dat je inkomen niet helemaal toereikend is voor je vaste lasten." Maar, benadrukt Jungmann, "Wat we heel veel zien is dat schulden ook ontstaan omdat mensen bepaalde regels niet goed kennen of er niet over nadenken."

Het is dus voor veel mensen niet een vanzelfsprekendheid om bij een salarisverhoging de belastingdienst op te zoeken, aldus Jungmann. Maar schulden worden pas écht problematisch wanneer er deurwaarders of incassokosten een rol gaan spelen. Waarom zijn toeslagen dan zo'n grote bron van zorg? "Omdat het wel het soort schulden zijn waarmee zo'n glijbaan van schuldenproblematiek bij begint. Mensen gaan hun eigen oplossing zoeken die lang niet altijd werkt."

Advies, en de oplossing?

Ronde heeft nog advies voor de jongere die te maken krijgt schuldproblemen op het gebied van toeslagen. "Kom naar een afdeling van Humanitas en laat je helpen op dit stuk. Je hoeft het niet alleen te doen." Ook benadrukt zij dat Humanitas vindt dat er met een veel menselijkere maat gekeken moet worden naar het innen van schulden. "Daarom zijn we ook een petitie gestart."

Jungmann denkt dat de oplossing ligt bij het samenvoegen van systemen die gaan over inkomen en toeslagen. "Dus degene die het hardste aan het werk moet is de overheid. Daarnaast zou het al heel mooi zijn als alle werkgevers die een salarisverhoging geven, op het eerste salarisstrookje met dikke rode letters aangeven 'check je toeslagen.'"

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie