Ouderen mogen weer bezoek ontvangen: 'Kies één of twee vaste bezoekers'
- Nieuws
- Ouderen mogen weer bezoek ontvangen: 'Kies één of twee vaste bezoekers'
"Ga niet op bezoek bij mensen van 70 jaar en ouder." Zo luidde het advies van het RIVM en de Rijksoverheid sinds begin april. Maar vanaf vandaag is dit op verzoek van ouderenbond ANBO aangepast. Nu mogen zelfstandig wonende ouderen één of twee vaste personen aanwijzen die hen met regelmaat bezoeken.
Als ze maar gezond zijn en, uiteraard, anderhalve meter afstand houden. Een grote opluchting voor aanjager van deze wijziging, Liane den Haan van ouderenbond ANBO.
Liane den Haan, directeur ANBO over versoepeling bezoekregels gezonde zeventigplussers
"We merkten dat mensen echt aan huis gekluisterd waren en niemand meer zagen, zelfs buren niet. Er kwamen op onze hulplijn steeds meer vragen van gezonde, thuiswonende zeventigers die geen bezoek meer kregen, maar wél allerlei bijeffecten als verdriet en gevoelens van eenzaamheid."
"Ze vroegen zich af waarom ze hun kinderen of buren niet meer mochten zien. Daarom hebben we bij het RIVM erop aangedrongen om een zin op hun website aan te passen. In plaats van 'ga niet op bezoek bij ouderen' werd het uiteindelijk 'kies een of twee vaste mensen die regelmatig bij u langs kunnen komen, mits zij gezond zijn en anderhalve meter afstand houden.'"
Kopje koffie in de tuin
Voor de 73-jarige Wilma Borgers uit Woerden, behorend tot de risicogroep, maakt het verschil in advies niet veel uit. "Ik ging er eigenlijk al zo mee om. Mijn zoon komt af en toe langs en dan houden we keurig die anderhalve meter in acht. Veel bezoek krijg ik verder niet, want de meeste mensen blijven toch thuis. Af en toe nodig ik iemand die ik op straat tegenkom uit voor een kopje koffie in de tuin. En laatst kwam een vriendin langs die ik al vier weken niet had gezien."
Het Centraal Bureau voor de Statistiek sprak vandaag zorgen uit over eenzaamheid bij ouderen in deze periode omdat veel minder gewend zijn aan digitaal contact. Bij de hulplijn van de ANBO komen veel vragen binnen over hoe om te gaan met sociale media. "Juist omdat ze geen fysiek contact meer krijgen, merk je dat ze steeds meer willen weten over hoe Facebook werkt, of hoe je kunt beeldbellen. We helpen ze stap voor stap", zegt directeur Liane den Haan.
"Deze week hielp ik een 85-jarige dame die al wel kon appen, maar het cameraatje nog niet had ontdekt. Nu kan ze makkelijker contact houden met haar kinderen en kleinkinderen en, zei ze zelf, 'moet ik mij ook weer mooi aankleden voor de camera'. Een mooi neveneffect, want als je je goed kleedt, voel je je meestal ook beter."
Groepsapp en zoomgesprekken
Wilma Borgers had zojuist haar eerste zoomgesprek met haar hypotheekadviseur. "De meeste mensen van mijn leeftijd in mijn omgeving zijn wel handig met telefoon en computer. En ik kan het altijd nog aan mijn zoon vragen." Met haar volksdansgroep heeft ze een groepsapp opgezet. "We sturen dansfilmpjes of laten elkaar onze tuin zien. We komen opeens veel meer over elkaar te weten sinds de coronacrisis."
De ANBO probeert geïsoleerde ouderen zoveel mogelijk praktisch bij te staan. Den Haan: "Laatst belde een man van 94 naar onze hulplijn. Hij had nog een Danoontje en wat Brinta in huis, maar zijn verzorger kwam pas over twee dagen. Ik heb er gelijk een vrijwilliger op af gestuurd. De bezorgdienst van de supermarkt zegt doodleuk: 'Wij verdienen niet genoeg aan deze mensen die weinig bestellen.' Daarom ben ik een samenwerking gestart met het CBR. Rijschoolhouders die nu toch geen werk hebben, brengen nu her en der boodschappen langs."
Wilma Borgers over versoepeling regels zeventigplussers
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.