Binnenland
EO

Moeten we rouwen om het vertrek van Shell?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we rouwen om het vertrek van Shell?

Het olie- en gasconcern Shell wil volledig Brits worden. Het hoofdkantoor wordt vanuit Den Haag naar het Verenigd Koninkrijk verplaatst. Economisch journalist Sander Heijne is niet rouwig om dit vertrek van Shell, maar volgens energie-expert Jilles van den Beukel van het Haagse centrum voor strategische studies, is dat een groot verlies voor Nederland. In Dit is de Dag gingen zij daarover met elkaar in gesprek.

Video niet beschikbaar

Van den Beukel werkte 26 jaar bij Koninklijke Shell in binnen- en buitenland. Het vertrek naar het Verenigd Koninkrijk doet hem toch wel pijn. “Dat koninklijke heeft 114 jaar geduurd en daar waren zeker de Nederlandse werknemers best een beetje trots op. Ik vond Shell ook zeker een leuk bedrijf om voor te werken.”

Volgens Sander Heijne is het niet erg als Shell vertrekt naar de andere kant van de Noordzee. “Het is een bedrijf dat al 30 tot 40 jaar wegloopt voor maatschappelijke verantwoordelijkheid. Als zij alleen willen blijven als we ons belastingstelsel verbouwen en de rechtszaak van Milieudefensie speelt mee, dan vind ik dat we onze rechtstaat zwaarder moeten wegen dan de belangen van Shell.”

Scepsis

Jilles van den Beukel geeft aan dat Shell wel degelijk heeft overwogen om te verduurzamen. “Eind jaren negentig en rond 2000 waren ze bezig met een aantal projecten, maar het bracht ook een soort scepsis binnen het bedrijf teweeg, omdat je er miljarden dollars op kon verliezen.” Ook op dit moment is Shell serieus bezig met verduurzaming. “Het olie- en gaswerk verdwijnt al een beetje, Nederland is niet meer het land daarvoor. Dat doe je in Houston, niet in Den Haag.”

Voor Sander Heijne staat als een paal boven water dat een bedrijf als Shell niet hard genoeg vergroent. Een paar procent van het geld van Shell gaat naar energietransitie, de rest naar fossiel. “Ze geven ook het argument dat ze makkelijker geld bij aandeelhouders kunnen krijgen door naar Londen te trekken. Misschien moet de komende tien jaar geen geld naar aandeelhouders, maar naar de energietransitie.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie