Welke koers kiest het CDU?
- Nieuws
- Welke koers kiest het CDU?
Een grote dag voor de Duitse regeringspartij CDU vandaag. Op een groot congres in Hamburg kiezen 1001 gedelegeerden de nieuwe partijvoorzitter en voor het eerst in 47 jaar zijn er meerdere kandidaten voor die functie.
Het CDU-congres en de opvolgers van Merkel
De rol van partijvoorzitter is in Duitsland heel anders dan in Nederland. De voorzitter heeft veel invloed op de koers van de partij. Als de bondskanselier en partijvoorzitter van mening verschillen, kan dat voor veel frictie zorgen. Er valt echt wat te kiezen: gaat de partij voor een radicale breuk met het verleden, en dus met Merkel, of wordt de verandering geleidelijk?
De strijd lijkt vooral te gaan tussen gematigde Annegret Kramp-Karrenbauer, ook wel AKK genoemd, en Friedrich Merz die bekend staat als tegenstander van het beleid van Merkel. Ook CDU-minister van Volksgezondheid Jens Spahn doet mee, maar hij maakt volgens analisten en peilingen weinig kans.
Vertrouweling of tegenstander
Favoriet in de peilingen is Annegret Kramp-Karrenbauer, zegt journalist Annette Birschel in NOS Met het Oog op Morgen. "Annegret Kramp-Karrenbauer is de kandidaat van Merkel. Ze wordt ook wel Merkel-light genoemd of Merkel 2.0." Dat betekent echter niet dat de kandidate het op alle vlakken eens in met de bondskanselier. "Zij heeft zich heel duidelijk afgezet tegen de migratiepolitiek van Merkel en ook in ethische vraagstukken is ze strenger."
De andere kandidaat, Friedrich Merz, moet niets van Merkel weten. Hij is veel rechtser en conservatiever dan Annegret Kramp-Karrenbauer. "Merz heeft een politieke comback, bijna twintig jaar geleden is hij aan de kant gezet door Angela Merkel en hij komt nu terug. Het lijkt een late wraakactie", zegt Birschel. Merz zegt zelf dat hij geen wraak wil nemen, maar niet iedereen binnen het CDU is daar zeker van. "Hij kan de macht als voorzitter hebben om de partij en fractie tegen Merkel op te zetten."
Tweede Ronde
De kans bestaat dat er een tweede ronde nodig is om uit te wijzen wie de nieuwe partijvoorzitter wordt. "In eerste instantie moet je een meerderheid hebben", legt Birschel uit. "Heb je die niet, dan komt er een tweede stemmingsronde tussen twee kandidaten." In dat geval is het spannend naar wie de stemmen van de verliezende kandidaat gaan. Zo kan het zijn dat de winnaar van de eerste ronde anders is dan die van de tweede. "Het is dan ook koffiedik kijken wie gaat winnen."
Niemand weet hoe lang de nieuwe partijvoorzitter aan zal blijven. Tot kort geleden was Angela Merkel zowel bondskanselier als partijvoorzitter. Van die laatste functie nam ze afstand na de teleurstellende verkiezingsresultaten in Hessen en Beieren. "De nieuwe partijvoorzitter kan ook een tussenpaus zijn. Alles kan anders zijn bij de volgende verkiezingen."