Binnenland
WNL

Jan Paternotte over dreigende sluiting tientallen ambassades: 'Maak er uitvoeringsorganisatie van'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Jan Paternotte over dreigende sluiting tientallen ambassades: 'Maak er uitvoeringsorganisatie van'

D66-Tweede Kamerlid Jan Paternotte roept het nieuwe kabinet dringend op tientallen Nederlandse ambassades niet te sluiten. Door bezuinigingen dreigen 34 ambassades, verspreid over de hele wereld, de deur achter zich dicht te moeten doen. Dat blijkt uit een doorrekening van Buitenlandse Zaken.

Video niet beschikbaar

Dat is een slechte zaak, zegt Paternotte in Sven op 1. "Stel de ambassades vrij van deze bezuinigingen, zodat Nederland zich niet hoeft terug te trekken uit de wereld." Ondanks het compacte formaat van Nederland, hebben wij de achttiende economie van de wereld. "En we zijn de zeventiende op de ranglijst van diplomatieke vertegenwoordigingen", vertelt Paternotte. "We zitten overal aan tafel."

Hij noemt chipbedrijf ASML, gevestigd in Brainport nabij Eindhoven, als voorbeeld. "Het belangrijkste bedrijf ter wereld. Daarom is het voor bedrijven belangrijk dat we in al deze landen zitten, maar ook voor Nederlanders die in het buitenland wonen." Relatief veel Nederlanders hebben hun heil in het buitenland gezocht. "Zij hebben nieuwe paspoorten nodig en soms hulp. Daar heb je ook deze ambassades en consulaten bij nodig."

Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1 - Sven op 1

'Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu'

Als 34 Nederlandse ambassades sluiten, zakt Nederland ver weg op de ranglijst van internationale vertegenwoordiging. "Dan zitten we tussen Chili en Pakistan in. Dan zitten we echt niet meer op het hoofdpodium", benadrukt Paternotte. "Als je niet aan tafel zit, sta je op het menu."

In tegenstelling tot beleidsorganisaties zijn uitvoeringsorganisaties vrijgesteld van overheidsbezuinigingen. "Bezuinigen op ambassades en consulaten is dan extra gek, omdat zij juist veel uitvoerend werk doen", aldus het Kamerlid. "Als we uit heel veel landen vertrekken, is dat rampzalig. Daarom moeten ambassades geen beleidsorganisatie meer zijn."

Paternotte zegt met beoogd minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp (ex-ambassadeur in Israël en Griekeland) om tafel te gaan over hoe hij met deze kwestie om wil gaan. "En wat zijn boodschap is aan al die mensen die Nederland vertegenwoordigen. Hij weet hoe belangrijk die posten zijn, want hij heeft er zelf gezeten."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie