Hoe pak je als school levensgevaarlijke 'social media-challenges' aan? 'Overheid moet regie nemen'
- Nieuws
- Hoe pak je als school levensgevaarlijke 'social media-challenges' aan? 'Overheid moet regie nemen'
Nog steeds is de levensgevaarlijke 'choking challenge' - waar in 2017 de 16-jarige Tim aan overleed - populair op social media. De overheid moet ingrijpen, vindt zijn oude school. Zijn oud-rector Eric van 't Zelfde en oud-zorgcoördinator van de school Marian Aaftink vertellen bij EenVandaag welke veranderingen zij zouden willen zien.
Video niet beschikbaar
Jezelf wurgen tot je bijna bewusteloos bent. Zo snel mogelijk een hap kaneel wegwerken. Wastabletten eten. Dit soort challenges zijn nog altijd hartstikke populair op social media. En dat is niet zonder gevaar.
Meer aandacht op scholen
Daar weet oud-rector Eric van 't Zelfde alles van. Hij hoorde het nieuws over het overlijden van zijn leerling Tim op een zondagochtend van een collega, herinnert hij zich. "We hadden de afspraak dat het weekend altijd privé was. Toen er toch contact werd gezocht, wist ik dat er iets serieus aan de hand was."
In eerste instantie werd gedacht dat Tim was overleden door zelfdoding, maar al snel bleek dat er iets anders aan de hand was: de choking challenge was hem fataal geworden.
'Hij nam geen risico's'
"Ik was verbijsterd", vertelt oud-zorgcoördinator van de school Marian Aaftink. "Tim was in mijn ogen een jongen die geen risico's nam. Ik had totaal niet verwacht dat dit iets was waar hij en andere kinderen mee bezig waren."
"Je had niet alleen te maken met een overleden leerling, maar ook met de manier waarop het gebeurde. Ik wist niet wat ik ermee moest", blikt ze terug.
Onvoldoende op de hoogte
Volgens de oud-zorgcoördinator waren ze onvoldoende op de hoogte van dit soort challenges. Het bestaande rouwprotocol was daardoor ontoereikend, volgens haar. "Je krijgt allerlei vragen. Van collega's, ouders en leerlingen. Je moet aan de bak."
Lees de rest van het artikel bij EenVandaag.
EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.