Binnenland
BNNVARA

Opruimende muizen: waarom doen ze dat?

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Opruimende muizen: waarom doen ze dat?

Een muis die jouw spullen voor je opruimt? Dat kan zomaar! Tenminste, daar kwam een natuurfotograaf achter. En dat gedrag van de muis in zijn schuur, dat is zo gek niet. Elze Polman van de Zoogdiervereniging vertelt in Vroege Vogels over dit verzamelgedrag, welke muizen er in Nederland leven en hoe die verschillen van elkaar. En: hoe komen muizen met dit koude en natte weer de winter door?

Verzalmedrang van muizen

Wie ruimt er toch elke avond m'n schuurtje op? Dat vroeg natuurfotograaf Rodney Holbrook zich dagenlang af. Al zijn spulletjes lagen elke morgen keurig weer in een bakje. Om te ontdekken wie zo vriendelijk was om zijn troep op te ruimen, plaatste de fotograaf een nachtcamera in de schuur. En tot zijn grote verrassing bleek het een muis te zijn, die spulletjes verzamelde om daar waarschijnlijk voedsel in te verbergen. Dat doen muizen namelijk vaker.

Knibbel, knabbel, muisje

Muizen zijn net als cavia's, hamsters en ratten knaagdieren die overal ter wereld voorkomen. Het zijn sociale dieren die in familiegroepen leven. Overdag slapen ze, in de nacht verzamelen ze bouwmateriaal voor hun nesten, of om voedsel onder te verstoppen. Muizen hebben niet allemaal hetzelfde dieet. Sommige smullen van granen, noten en zaden, anderen eten larven en insecten.

foto: © Screenshot video BBC

© Screenshot video BBC

Muizen hebben diverse strategieën ontwikkeld om de winter te trotseren. De hazelmuis en slaapmuis, behorend tot de slaapmuizenfamilie, houden een langdurige winterslaap. Ze verlagen hun functies zoals stofwisseling en lichaamstemperatuur, om de winter te overleven. Ze zijn aangepast aan de beperkte voedselbeschikbaarheid.

Andere muizen, zoals veldmuizen en bosmuizen, leggen ondergrondse voorraadkamers aan, gevuld met zaden en stukjes plantenstengel, om de winter te overbruggen. Ze zoeken het hele jaar door naar voedsel. Huismuizen komen overal voor, met name waar mensen leven.

Bedreigingen

Extreme kou brengt muizen steeds meer naar de steden, ze zoeken namelijk de warmte op. Maar door muizengif en katten overleven ze dat niet altijd. Ook hoogwater heeft invloed op muizenpopulaties. Veldmuizen in boerenland ondervinden hinder door overstromingen. Eikelmuizen en hazelmuizen, die voornamelijk in Limburg leven, hebben minder last van hoogwater. Hoogwater dwingt verschillende soorten, waaronder muizen, om op zoek te gaan naar nieuwe leefgebieden. Ook bevers worden weggejaagd door hoogwater, en zullen een nieuw thuis moeten vinden.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie