Binnenland
KRO-NCRV

Hoe kan het dat veroorzaker van dodelijk ongeval wegkomt met boete of taakstraf?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kan het dat veroorzaker van dodelijk ongeval wegkomt met boete of taakstraf?

Rechtszaken over een dodelijk ongeluk: het zijn zaken waar emoties en het gevoel van onrecht hoog oplopen. De veroorzaker van het ongeluk komt in bepaalde gevallen weg met een geldboete of taakstraf, vaak een zware klap voor de nabestaanden. Volgens hoofdofficier van justitie, Sue Preenen, zijn dit ingewikkelde zaken en heeft de straf vooral te maken met de vraag of er wel opzet in het spel is.

Sue Preenen over de berechting van verkeersongelukken

Video niet beschikbaar

Grenzen van de wet

"In veel gevallen gaat het niet om een zogenoemd opzet-delict", vertelt Preenen uit bij Spraakmakers. "Als Openbaar Ministerie heb je altijd begrip voor het leed van slachtoffers of nabestaanden. Die worden ook zeker meegenomen, maar altijd binnen de grenzen van de wet."

Ray Vloet

Gisteren werd voetballer Ray Vloet veroordeeld tot ene gevangenisstraf van 3,5 jaar, voor het veroorzaken van een ongeluk waar een kind bij om het leven kwam. Omdat Vloet ruim 200 kilometer per uur reed en onder invloed was, gaat het volgens Preenen hier om roekeloosheid, en dat wordt zwaarder gestraft. "Je moet het verschil maken tussen roekeloosheid en onoplettendheid", legt Preenen uit. "Roekeloosheid, bijvoorbeeld te hard rijden of onder invloed achter het stuur wordt zwaarder gestraft."

Quote

Verkeerszaken draaien om situaties waar wij allemaal mee te maken kunnen krijgen

Hoofdofficier Sue Preenen

Roekeloos of onoplettend?

Maar volgens Preenen kan het in bepaalde gevallen ook om onoplettendheid gaan, bijvoorbeeld als iemand niet goed oplet en daardoor een ongeluk veroorzaakt. "Verkeerszaken draaien om situaties waar wij allemaal mee te maken kunnen krijgen. Een moment van onoplettendheid kan grote gevolgen hebben."

Wanneer de bestuurder daadwerkelijk roekeloos of onoplettend is geweest, bepaalt de rechter. Die maakt een afweging van de situatie en aan de hand daarvan wordt iemand gestraft.

Uitleg aan nabestaanden

Voor slachtoffers of nabestaanden blijft er soms een groot gevoel van onrecht over en lopen de emoties in een rechtszaal hoog op. Volgens Preenen probeert het OM de strafmaat altijd zo goed mogelijk uit te leggen aan de nabestaanden. "Dat is niet altijd even makkelijk. En het neemt het leed natuurlijk nooit weg."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie