Hoe kun jij bijdragen aan een circulaire economie?
- Nieuws
- Hoe kun jij bijdragen aan een circulaire economie?
Vandaag is De Week van de Circulaire Economie van start gegaan. In deze week worden door heel Nederland allerlei activiteiten in het teken van dit onderwerp georganiseerd. Maar wat is circulaire economie precies? In Stax & Toine geeft Rozanne Henzen, auteur van het boek 'De kleine Circulaire economie voor Dummies', het antwoord op deze vraag.
Rozanne Henzen: "Een circulaire economie is een economisch model waarin we simpel gezegd minder grondstoffen uit de aarde halen om producten van te maken. De producten die we maken gebruiken we zo lang mogelijk door ze bijvoorbeeld te repareren of niet te vervangen als er een nieuw model uitkomt."
"We kunnen producten opnieuw opknappen, refurbishen of de bruikbare grondstoffen die nog bruikbaar zijn er uithalen en gebruiken voor nieuwe producten. Zo hebben we minder grondstoffen uit de aarde nodig."
Hoe recycle je zelf op een gemakkelijke manier? #lifehack
Video niet beschikbaar
Consermeren is het nieuwe consumeren
De Nederlandse overheid heeft de ambitie om in 2030 om vijftig procent circulair te zijn en volledig circulair in 2050. Op dit moment weet slechts vijf procent van de Nederlanders wat een circulaire economie is.
Die cijfers zijn volgens Henzen een mismatch: "Hoe kun je de Nederlandse economie volledig circulair maken als maar zo'n klein percentage van de bevolking precies weet wat het is? We consumeren om ons te voorzien van levenskwaliteit en comfort, maar wel met een gedachte van ‘genoeg is genoeg’."
"In het boek introduceer ik daar een woord voor: consermeren. Dat betekent het bewust langer in stand houden van bezittingen; en behouden; het verduurzamen van onze levensstijl. We gaan onze spullen langer gebruiken en beter verzorgen."
Wat kun jij doen aan circulaire economie?
In het boek geeft Henzen belangrijke tips en tricks hoe jij zelf een bijdrage kunt leveren aan een circulaire economie. Henzen: "Om te beginnen kunnen het hele simpele dingen zijn. Afval voorkomen is beter dan recyclen. Ga je soep maken en doe je er prei in? Gooi het achterkantje niet weg, maar zet hem in een laagje water en kweek een nieuwe prei."
Henzen geeft als tip mee om te beginnen bij de feiten die jou het meest aanspreken, zoals klimaatverandering, de bio-industrie of de hoeveelheid afval die we produceren. "Zoek voor dat probleem naar alternatieven en begin klein. Zo ga je steeds een stapje verder. Zie het vooral als een uitdaging, niet als een probleem of een restrictie", aldus Henzen.
Wat je kunt doen tijdens de week van de circulaire economie
Tijdens de week van de circulaire economie staat heel Nederland in het teken van circulaire economie en worden allerlei activiteiten door het hele land georganiseerd.
Volg bijvoorbeeld de lezing 'Plastic, what else?' of doe mee met de workshop 'Klimaatneutraal strategisch denken'. Op de website van De Week van de Circulaire Economie vind je alle activiteiten en deelnemers per provincie.