Waarom heeft Nederland geen juryrechtspraak?
- Nieuws
- Waarom heeft Nederland geen juryrechtspraak?
In populaire advocatenseries als Suits en Lincoln Lawyer probeert het hoofdpersonage de jury te overtuigen van de onschuld van zijn cliënt. Dat kan, omdat Amerika gebruik maakt van juryrechtspraak. "Waarom maken wij in Nederland hier geen gebruik van?", vraagt luisteraar Josta zich af.
Video niet beschikbaar
Bij juryrechtspraak komt de cruciale vraag 'schuldig of onschuldig' niet bij de rechter te liggen, maar bij een groep normale burgers. Deze groep wordt de jury genoemd.
Juryrechtspraak
Amerika is niet het enige land met juryrechtspraak. In Frankrijk en België maken zij daar ook gebruik van. Voor Nederland is dat "iets heel bijzonders", zegt Robine de Lange president van rechtbank Den Haag tegen Het Misdaadbureau.
"Het moet echt in je systeem zitten", doelt zij onder meer op het uitkiezen van de jury en de slinkse pleidooien van advocaten om de jury te overtuigen van hun gelijk. "Het is niet voor niets dat het niet zomaar plotseling in allerlei landen ineens wordt geïntroduceerd. Het moet echt in je cultuur en historie zitten", gaat De Lange verder. "In Nederland hebben wij dit nooit gehad. Het staat niet in onze wet."
Professionele rechtspraak
Dat andere landen wel juryrechtspraak hebben is dus historisch bepaald volgens de rechtbankpresident. "En wij hebben altijd professionele rechtspraak gehad." Dat dus eigenlijk het tegenovergestelde inhoudt van juryrechtspraak. Met andere woorden: in Nederland bepaalt de rechter of iemand schuldig of onschuldig is.
Het Misdaadbureau
Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.
Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.