Natuurorganisaties: rechter moet kabinet dwingen natuur Voordelta te herstellen
- Nieuws
- Natuurorganisaties: rechter moet kabinet dwingen natuur Voordelta te herstellen
De natuur die verloren ging bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte is onvoldoende gecompenseerd. Dat stellen zeven natuurorganisaties, die nu naar de rechter stappen om het kabinet te dwingen er alsnog werk van te maken. In NOS Nieuws en Co een gesprek met Alex Ouwehand, directeur van de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland.
Video niet beschikbaar
De Voordelta, een Natura2000-gebied voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland, werd in 2008 aangewezen als de plek waar natuur gecompenseerd zou moeten worden. Voor de Tweede Maasvlakte is bijna 2500 hectare natuur ingeleverd en Nederland is wettelijk verplicht de natuur in het Europees beschermde gebied te herstellen.
Garnalenvisserij
Sinds 2008 mogen er al geen grote vissersschepen meer in het gebied komen, maar kleinere garnalenvissers krijgen nog steeds toestemming om er te vissen. De natuurorganisaties wijzen de garnalenvisserij, waarbij de bodem wordt omgewoeld, aan als oorzaak van het uitblijven van verbetering van de natuur in de Voordelta.
"Dat heeft te maken met de sleepnetten die ze gebruiken, waarmee ze over de grond schrapen. Zo vang je garnalen maar wordt het bodemleven ook deels vernietigd", zegt Ouwehand. "Sommige soorten gedijen goed bij het omploegen van de zeebodem, zoals de zwaardschede en garnalen. Maar soorten die van nature in de Voordelta zouden zitten zijn verdwenen."
Talmen
Volgens Ouwehand hebben er in de afgelopen twaalf jaar al genoeg onderzoeken plaatsgevonden. "En de afspraken van destijds, die in de wet verankerd zijn, zijn duidelijk. Je probeert er op een goede manier uit te komen. Er heeft dialoog plaatsgevonden. Door heel lang talmen voelen we ons nu gedwongen een beroepsprocedure te starten."