Nabestaande Ria hoopt op meer rust na MH17-uitspraak: 'Het verdriet zit vast in m'n lijf'
- Nieuws
- Nabestaande Ria hoopt op meer rust na MH17-uitspraak: 'Het verdriet zit vast in m'n lijf'
Ruim 8 jaar nadat vlucht MH17 boven Oost-Oekraïne uit de lucht werd geschoten, spreekt de rechter vanmiddag vanaf 13.30 uur het vonnis uit. In aanloop naar de uitspraak praat Spraakmakers-presentator Ghislaine Plag met drie mensen wiens leven de afgelopen jaren in het teken stond van de ramp: Nieuwsuur-verslaggever Gert-Jan Dennekamp, gepensioneerd familierechercheur Theo Vermeulen en Ria van der Steen, die bij de ramp haar ouders verloor. "Ik heb zo lang toegeleefd naar vandaag", zegt Van der Steen. "Ik ga ervan uit dat we straks een schuldig-verklaring horen."
Eindelijk rust
Nabestaande Ria van der Steen vertelt dat ze zich vandaag 'hyper' voelt. "Ik voel me echt een soort stuiterbal. Ik kijk zo uit naar de uitspraak, het is bijna euforisch", zegt ze. "Ik kan me namelijk ook niet voorstellen dat er wordt gepleit voor niet schuldig. Dus daarom ben ik misschien ook heel erg positief en euforisch. Ik ga ervan uit dat we straks een schuldig-verklaring horen."
Van der Steen hoop dat ze na de uitspraak meer rust krijgt. "Ik heb hier zo lang naar toegeleefd. Ik hoop dat ik hierna andere dingen kan doen dan alleen bezig zijn met MH17." Ze is bij bijna alle zittingsdagen aanwezig geweest, de rest heeft ze online meegekeken of na afloop teruggekeken. "Dat het straks allemaal klaar is, geeft ook een beetje rust. En dat hoop ik ook voor andere nabestaanden. We zijn weer een stapje verder. Dan krijg je weer even de rust om aan je eigen gezin en je eigen leven te denken."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Spreekrecht
"8 jaar klinkt natuurlijk heel lang, maar het voelt inderdaad heel kort", zegt Van der Steen. "Ik heb in die jaren wel geprobeerd om het een beetje los te laten, alleen wist ik helemaal niet hoe dat moest. Ik was ook altijd bang als ik het los zou laten, dat ik daarmee mijn ouders zou vergeten. Dus ik praat eigenlijk mezelf een schuldgevoel aan."
Van der Steen heeft gebruik gemaakt van haar spreekrecht en vertelt dat na het uitspreken van wat zij op papier had gezegd pas voelde wat het verdriet met haar had gedaan. "Daar was ik me al die jaren niet zo van bewust. In de eerste week daarna had ik hetzelfde euforische gevoel als wat ik nu heb. Maar na een week werd ik ineens heel verdrietig, ik begreep niet goed wat er met me aan de hand was." Ze vertelt dat ze een enorme terugval had. "Ik realiseerde me: ik houd zo aan m’n ouders vast. Het verdriet zat echt vast in mijn lijf en in mijn hoofd."
Gebroken hart-syndroom
Kort na het uitoefenen van het spreekrecht kreeg Van der Steen een hartinfarct. "De oorzaak was eigenlijk het gebroken hart-syndroom. De cardioloog heeft bevestigd dat dat heel goed te maken kan hebben met alle spanning en verdriet die ik al die jaren heb vastgehouden."
Toch is Van der Steen blij dat ze van haar spreekrecht gebruik heeft gemaakt. "Het heeft me uiteindelijk ook geholpen. Door te beseffen dat ik me niet schuldig hoef te voelen als ik mijn ouders loslaat en weer ga genieten van m'n eigen leven. De ramp zal ik natuurlijk nooit kunnen afsluiten, maar ik kan wel mijn best doen om mezelf er een beetje voor af te sluiten. Ik hoop dat na vanmiddag wel te kunnen doen."
Identificeren van de slachtoffers
Theo Vermeulen, inmiddels gepensioneerd, was coördinator van het team familierechercheurs. Hij vertelt over het proces van de identificatie van de lichamen van de overledenen. Vermeulen vertelt dat de familierechercheurs naar nabestaanden toe gingen om alle details op te halen van de geliefden die zij zojuist verloren zijn. "Er is niet altijd DNA-materiaal, maar wel kenmerken van het lichaam, waardoor je op een gegeven moment de conclusie kan trekken; dat zou dat slachtoffer kunnen zijn. Dan gaat het echt over informatie over tanden, brillen tot ondergoed. Je kan het zo gek niet bedenken."
In de video hieronder kan je de hele uitleg van Vermeulen terugkijken, vanaf minuut 11.
Video niet beschikbaar
Hoe groot de kans is dat de vier mannen een levenslange celstraf krijgen, zoals het Openbaar Ministerie heeft geëist? Daarover vertelt Nieuwsuur-verslaggever Gert-Jan Dennekamp. Je kan het hele gesprek terugkijken in de video hierboven, vanaf minuut 27,30.
De rechterlijke uitspraak in het MH17-proces is donderdagmiddag live te volgen op NPO Radio 1 in het speciale programma MH17 De Uitspraak van omroepen NOS en MAX.
MH17 De Uitspraak (NOS/MAX) donderdag 13.00 tot 16.00 uur. Presentatie: Mark Visser en Jurgen van den Berg.