Gaat het oprichten van een taskforce helpen tegen het toenemende aantal vuurwerk- en brandbommen?
- Nieuws
- Gaat het oprichten van een taskforce helpen tegen het toenemende aantal vuurwerk- en brandbommen?
Er worden steeds vaker aanslagen met vuurwerk en brandbommen gepleegd door criminelen. Tot 1 juni dit jaar registreerde de politie al bijna 500 aanslagen en pogingen daartoe. Om dit aan te pakken, praat De Tweede Kamer met experts. Verschillende betrokkenen pleiten voor een taskforce, omdat het ze niet lukt alleen dit probleem op te lossen. Jos van der Stap is projectleider high impact crime van de landelijke politie en vertelt in het NOS Radio 1 Journaal over het probleem.
Aantal aanslagen met vuurwerk en brandbommen neemt toe
Video niet beschikbaar
Het blijkt lastig te zijn om de verdachten van de explosies te arresteren. Dit komt volgens Jos van der Stap doordat ze vaak al snel weer weg zijn na het aansteken van de vuurwerk- en/of brandbommen.
Jonge daders
Jos van der Stap: "De verdachte kent het slachtoffer niet en vaak ook de opdrachtgever niet. We zien dat deze aanslagen veel voorkomen in criminele conflicten. Een zwaardere crimineel heeft vaak iemand beschikbaar om de explosie uit te voeren. Er worden jongeren geronseld die voor een habbekrats zo'n zwaar misdrijf te plegen." Deze jongeren zijn vaak kwetsbaar, vult Van der Stap nog aan.
Het aantal incidenten met explosieven bij woningen en bedrijven lijkt zich verder over het land te verspreiden. Uit cijfers van de politie blijkt dat de meeste aanslagen nog altijd in Amsterdam en Rotterdam zijn, maar dat het aandeel van die steden wel afneemt.
Samenwerken
Jos van der Stap pleit voor een taskforce die gericht dit probleem gaat aanpakken. In deze taskforce werken verschillende partijen samen. "Wij gaan natuurlijk door met het aanhouden van verdachten en onderzoek doen en kijken naar verbanden die er in het land zijn. Maar we denken niet dat we het alleen daarmee kunnen terugdringen. We denken dat we het als politie niet alleen aan kunnen, we willen graag dat organisaties die met jongeren werken ook aan de slag gaan met die doelgroep. Dat het niet zo makkelijk is dat de jongeren zich laten lenen voor het plegen van deze delicten met ernstige consequenties. Daarnaast willen we ook samenwerken met de socialemediabedrijven waar die jongeren geronseld worden."
De burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam en de Tweede Kamer pleiten ook voor een taskforce, maar tot op heden is er nog geen taskforce opgericht. Dat komt volgens Van der Stap doordat de politie nu pas over de analyses beschikt om dit te voorkomen. Nu is de volgende stap bereikt om het aan te pakken. Hij vult aan: "We zien dat dit probleem de afgelopen jaren pas heeft toegenomen. Er gebeurt nu ook al het een en ander om dit terug te dringen, maar we willen ook kijken naar wat we vanuit landelijk perspectief hiertegen kunnen doen."