Binnenland
AVROTROS

'Alcoholverbod UvA is té betuttelend: met verbieden schiet je niets op'

foto: Pexels Inga Seliverstova
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Alcoholverbod UvA is té betuttelend: met verbieden schiet je niets op'

Studeren en een biertje zijn onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Maar daar gaat verandering in komen. Van onderwijsinstellingen wordt verwacht dat ze alcoholgebruik onder scholieren en studenten actief gaan ontmoedigen. Een betuttelend idee of juist een moedige poging om het alcoholgebruik binnen de perken te houden?

Video niet beschikbaar

Jan Bouwens is hoogleraar Economie en Bedrijfskunde aan de Universiteit van Amsterdam waar als eerste alcohol in de ban gaat. "Afgesproken is dat we actief het alcoholbeleid gaan ontmoedigen als universiteiten. Het onderwijs heeft een zorgplicht, alleen is de vraag of het goed is hoe het nu wordt gebracht", zegt hij.

"De titel van het beleid is ‘alcohol onder een academische omgeving: eigenlijk best gek’, dat klinkt alsof het niet langer de norm mag zijn dat mensen alcohol drinken. Bijvoorbeeld tijdens een afstudeerreceptie kan iemand soda drinken, en de ander alcohol, ik denk dat dat heel normaal is binnen een academische omgeving."

'Alcohol is overal'

Jacqueline Van Lieshout dronk vroeger zelf ook regelmatig, maar is daar compleet mee gestopt en schreef er het boek 'ont-wijnen' over. Inmiddels helpt ze mensen die tijdelijk of langer met alcohol willen stoppen. "In mijn studententijd dronk ik best veel, na een tentamen of heftige dagen vond ik zoveel mogelijk wijn drinken fantastisch."

We leven in een benevelde wereld waar alcohol overal is, legt Van Lieshout uit. "Alcohol zit onze cultuur, we gebruiken het bij iedere emotie. Ik heb het gevoel dat het steeds meer is geworden. Maar gelukkig weten we ook meer over de effecten ervan."

Andere manier

Toch begrijpt Jacqueline dat studenten het een betuttelend idee vinden van de UvA. "Ik denk dat het belangrijk is om alcohol, maar zeker ook de studenten serieus te nemen. Ga dan er op een andere manier over in gesprek, met het verbieden schiet je minder op."

Het gaat hoogleraar Bouwens om wie de norm bepaald. "Op een gegeven moment neemt het bestuur van UvA het besluit dat het vreemd is om alcohol te drinken. Dat is iets wat de persoon zelf zou moeten bepalen, en niet het bestuur. Dat vind ik té betuttelend. We gaan dan richting een idee waarbij 80% van de mensen het normaal vindt om alcohol te drinken, tegenover 20% die dat misschien niet vindt. En dan gaan we het in de normatieve zin ’not done’ maken bij bijvoorbeeld een receptie, dat is betuttelend".

Niet op leggen

Uit onderzoek van de Hogeschool Windesheim dat van de studenten 90% volgens de standaardnormen een risicodrinker is. Daarnaast blijkt dat 20% van de studenten echt een probleemdrinker is. Om studenten te ontmoedigen moet niet worden gezegd dat alcohol gek is, vindt hoogleraar Bouwens.

"Dit hoef je niet woordelijk op te leggen", iets wat Jacqueline van Lieshout onderstreept. "Je kan ook minder alcohol aanbieden, je moet niet zeggen dat het gek is om alcohol te drinken. Als ik dan wel alcohol drink zou ik mij schuldig gaan voelen", legt Bouwens uit.

Blok&Toine

Mischa Blok en Toine van Peperstraten zoomen in op wat het nieuws voor jou betekent en zijn daarbij ook geïnteresseerd in jouw ervaringen. Maandag tot en met donderdag van 14.00 tot 16.00 uur.

Ster advertentie
Ster advertentie