Stemming nieuwe wajongregeling kan zware gevolgen hebben
- Nieuws
- Stemming nieuwe wajongregeling kan zware gevolgen hebben
Vandaag stemt de Eerste Kamer over een nieuwe wajongregeling. Vorig week was er al een debat, maar door te veel onduidelijkheid werd nog niet gestemd. Sommige wajongers gaan er zomaar 400 tot 500 euro per maand op achteruit als de nieuwe wetgeving voor jonggehandicapten wordt aangenomen.
Monique Wijnen, journalist voor Support Magazine, is een van die mensen. Ze schreef een open brief aan premier Rutte en Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Tamara van Ark. Want die nieuwe wetgeving gaat haar heel hard treffen, vertelde ze in Met het Oog op Morgen.
Liever luisteren?
Zorgen om behoud onafhankelijkheid
Voltijds werken lukt Monique niet, want ze is geboren met korte armen tot boven de elleboog en korte benen met 'handige voeten'. Toch vindt ze het belangrijk dat ze ook zelf haar wajong kan aanvullen:
"Ik wil graag mijn talenten inzetten en onafhankelijk zijn van mijn man en familie, maar net die onafhankelijkheid komt nu onder druk te staan door de nieuwe wet. Ik kan veel zelf, maar voor sommige zaken moet ik wel rekenen op de maatschappij. Een werkweek van 40 uur, dat zit er niet in, maar ik wil mezelf blijven uitdagen binnen mijn kunnen en dat wordt door de nieuwe wet nu onmogelijk gemaakt. Als ik trouwens zou kijken naar hoeveel uur ik verlies door alle regeltjes, dan ben ik zeker een werkdag per week kwijt. Ik moet overal zo hard voor knokken, het voelt echt als een dagtaak."
Hogere opleiding wordt afgestraft
Monique heeft zelf een hogere opleiding afgerond en dat zou nu kunnen zorgen voor een lagere wajong:
"Ik heb nu een aangepast loon, want ik heb gestudeerd en dan wordt gekeken naar een gelijkaardig loon in de sector. Bij de nieuwe regeling valt dit element weg, waardoor ik een groot deel van mijn loon verlies. En ik ben niet de enige. Ze hebben het over een aantal mensen die minder geld gaan overhouden, maar het zijn er echt heel wat. Zo zou je bijna nooit meer kunnen verdienen dan het minimumloon, op een paar uitzonderingen na. Dat werkt echt ontzettend demotiverend. Zeker voor jonge mensen die nu aan het studeren zijn. De regeling is niet transparant en dat maakt het onprettig en onveilig. "
Ze hoopt vooral op overleg, want er moet volgens Monique een duurzame oplossing komen: "Veel partijen zijn al met alternatieve formules gekomen, dus het moet echt mogelijk zijn."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.