Grote merken spelen in op gevoelens rondom corona
- Nieuws
- Grote merken spelen in op gevoelens rondom corona
Verschillende grote merken komen met hun eigen corona-reclames. Bedrijven zoals Heineken, KPN en Coca-Cola zetten niet alleen hun product zo goed mogelijk neer, maar spelen ook in op de gevoelens die zo typisch zijn voor deze tijd. Gevoelens van eenzaamheid, angst en afstand, maar ook van saamhorigheid, vrolijkheid en hervonden vrijheid. En soms wordt er, via zo'n commercial, zelfs een moreel appèl op ons gedaan.
Video niet beschikbaar
Dat de ene poging beter uitpakt dan de andere poging weet ook Jordi van de Bovenkamp. Als creative director van MediaMonks werkt hij samen met tal van toonaangevende reclamemakers. Van de Bovenkamp zag hoe moeilijk de advertentiemarkt het had aan het begin van de coronacrisis, toen reclamebudgetten plotseling leken te verdampen. Toch kijkt hij ook met interesse en plezier naar wat het heeft gebracht. "Voor reclamemakers is het een tijd van creatief denken. Leuk is niet het juist woord, maar het is zeker uitdagend", zegt hij in Stax&Toine.
Poëtische wijze
STER en RTL boden bij de start van de lockdown gratis advertentieruimtes aan, die veelal door verschillende branches werd benut. Van de Bovenkamp: "Dat initiatief omarm ik enorm. Het was te gek dat dit gebeurde. Natuurlijk, wat betreft het niveau van afwerken van de commercials viel er nog wat te winnen. Gelukkig maar, want dan ligt er nog genoeg werk voor ons." Ook constateert hij dat er een trend van homemade, zelf opgenomen beelden was bij commercials.
Coca Cola baarde deze week opzien door een grote campagne met de slogan: 'Open up like never before'. Jordi van de Bovenkamp vindt het een heel mooie campagne. "Op poëtische wijze wordt de vraag gesteld waarom moeten we terug naar het oude normaal en waarom we niet de kleinschaligheid die we de laatste tijd hervonden moeten vasthouden."
Gevoeligheid van de consument
Er is ook commentaar op deze campagne. In Amsterdam hangt een banner waarin Coca-Cola zegt: 'We zullen nooit meer zeggen dat er te veel toeristen komen.' "Als Amsterdammer vind ik dat een lastige uitspraak," zegt de reclamekenner. "Ik denk dat dit vooral te maken heeft met de vertaling. Zo'n engelstalige campagne komt dan in snippers en vertaal in het Nederland terug op billboards en banner. Dat komt het net niet over. Dan is het als vroeger in de blokkenhoek wanneer je probeerde een vierkantje door een rondje te duwen."
Ook heeft Van de Bovenkamp met belangstelling gekeken naar de aanpak van Heineken. "Heineken heeft in de afgelopen maanden een soort drietrapsraket gehanteerd in de commercials. Eerst was het een soort ode aan nabijheid, daarna ging het over online connectie maken en over hoe afstand houden ons dichter bij elkaar zou brengen en nu gaat het over terug naar de bars." Volgens hem zijn veel consumenten zeker gevoelig voor zo'n normstelling of dat morele appèl.
Stax&Toine
Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.