Klimaatlabel de toekomst? 'Moeten voorkomen dat kwetsbare huishoudens gedupeerd worden'
- Nieuws
- Klimaatlabel de toekomst? 'Moeten voorkomen dat kwetsbare huishoudens gedupeerd worden'
Energielabels bestaan al een tijdje, maar als het aan de Nederlandse banken ligt komt er nog een klimaatlabel bij. "Iedereen naar energieneutraal is heel duur. Een klimaatlabel is waar je naartoe moet gaan werken", zegt Sandra Phlippen, hoofdeconoom ABN AMRO, bij Spraakmakers. "We moeten voorkomen dat kwetsbare huishoudens hier de dupe van worden."
Video niet beschikbaar
Een verplicht klimaatlabel zorgt ervoor dat kopers zich bewust zijn van de risico's zijn van een nieuwe woning. Hierbij spelen aspecten als de fundering, verduurzaming en onvoorziene klimaatrisico's, zoals extreem weer. "Wie moet wat doen om dit behapbaar te maken en eerlijk te verdelen?" is de vraag, volgens Phlippen. "Als we dat weten, blijven de kosten laag."
Doemscenario's
Volgens Phlippen zijn de "doemscenario's" en de bijbehorende kosten daarvan op dit moment niet aan de orde. "De kosten om ons tegen grote overstromingen te beschermen, zijn laag door onze dijkbescherming en de plannen om die op te hogen. Die kansen gaan alleen maar afnemen daardoor", aldus de econoom.
Woningniveau
"Het hangt natuurlijk af van de situatie van het pand, het jaar waarin die funderingen zijn gebouwd, of ze van hout, beton, staal zijn, de stevigheid van de ondergrond. Maar met het droger en warmer worden, wordt deze problematiek versterkt", legt Phlippen verder uit. Daarom dus een klimaatlabel voor woningen. "De praktische haalbaarheid en de informatie is niet bekend op woningniveau", reageert Hans Andre de la Porte van Vereniging Eigen Huis.
Waardebepaling
"Je komt er alleen achter als je de panden gaat openmaken. Dat kost heel veel geld. Huizeneigenaren moeten dat nu betalen. Er moet een eerlijke kostenverdeling komen", stelt De la Porte. Taxateur Harry Kaspers houdt in de duurzaamheidsparagraaf, die nu wordt meegenomen in de waardebepaling van een huis, al rekening met dit soort problematiek. "Het wordt eigenlijk al voor een groot deel gedaan in de waardebepaling van de woning."
Funderingslabel
Voormalig hoogleraar Funderingstechniek Stefan van Baars vindt dat het woord klimaat "misbruikt" wordt voor zo'n label. "De funderingsproblemen hebben weinig te maken met het klimaat in Nederland", aldus Van Baars. "Het zou verplicht moeten zijn als makelaar om de funderingsproblemen aan te kaarten. Een funderingslabel is logischer."
Verantwoordelijkheid
"We willen mensen bewustmaken van de risico’s die ze lopen en hoe ze zich daar weerbaar tegen kunnen maken", zegt Cindy Reijnders, van Waterschap Limburg. "Als overheid heb je een verantwoordelijkheid, maar ook als huiseigenaar zelf." Luisteraar Martinus Steenbergen vindt het een slecht idee: "Het kost klauwen met geld. Je bent een hoop geld kwijt en je schiet er niets mee op."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.