Binnenland
BNNVARA

'Sushicrisis' maakt de smokkel van glasaaltjes lucratief

foto: PIxabayfoto: PIxabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Sushicrisis' maakt de smokkel van glasaaltjes lucratief

Een bijzondere vangst op Schiphol vorige week: daar werden 300.000 levende glasaaltjes onderschept. Die zaten in plastic zakken in de koffers van een drietal reizigers richting Maleisië. De handel in deze jonge palingen blijkt enorm. Daarover praat Margreet van Vilsteren van Good Fish Foundation over in Vroege Vogels.

Video niet beschikbaar

Mysterieuze paling

Glasalen zijn de jongen van de mysterieuze paling. In verschillende delen van Azië zijn ze dol op deze vette vis. Unagi, gebakken paling in sojasaus, is een populaire snack in sushibars over de hele wereld. Wilde glasaaltjes worden gekocht om enorme palingkwekerijen in China en elders van nieuwe vis te voorzien.

Hoe de paling zich precies voortplant is namelijk tot op heden nog niet bekend, en daarom is het ook onmogelijk om palingeitjes te kweken. Maar sinds 2010 gaat het niet goed met de palingbestanden in Azië en glasaaltjes werden steeds schaarser. Dit wordt ook wel de ‘sushicrisis’ genoemd.

Smokkel van glasaaltjes

De handel in jonge glasaaltjes verplaatst zich nu onder andere naar Europa. Hier kunnen de jonge glasaaltjes nog relatief makkelijk worden gevangen. In Europa worden er jaarlijks nog tonnen uit de oceaan gevist.

Een deel van deze glasalen, 60% , is bedoeld om uit te zetten in de Europese binnenwateren. Omdat de volwassen paling hier zelf niet meer kan komen door onze dammen en dijken, bestaan er speciale programma’s om de jongen hier uit te zetten, zodat ze in onze binnenwateren kunnen opgroeien. “Dat gebeurt alleen maar in een handjevol Europese landen, en de overige tonnen glasaal kunnen de vissers dus niet kwijt”, volgens van Vilsteren. “Dan loont het dus om glasaaltjes te gaan verkopen op de illegale markt.”

Straatwaarde ongeveer gelijk aan harddrugs

Volgens van Viltsteren zijn glasalen nu nog ontzettend aantrekkelijk voor smokkelaars omdat de winst ongeveer gelijk is aan die van harddrugs, terwijl de straffen bij ontdekking veel lager zijn. Het hele systeem zou daarom op de schop moeten: er moet meer regulering komen vanuit de hele glasaalsector.

“Als zij zich allemaal committeren om niet illegaal glasaal te verkopen én ervoor zorgen dat ze niet meer vangen dan ze legaal kwijt kunnen, zouden we al een heel eind komen. De vissers zouden dan wel een meerprijs moeten krijgen", aldus van Vilsteren.

Smokkel van glasaaltjes

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie