Tekort aan studentenwoningen met 20 procent toegenomen
- Nieuws
- Tekort aan studentenwoningen met 20 procent toegenomen
Het tekort aan studentenwoningen is in het afgelopen jaar met 20 procent gestegen. Dat blijkt uit de Landelijke monitor studentenhuisvesting, die kennisplatform Kences jaarlijks publiceert. In totaal zijn er nu 26.500 woningen te weinig.
''Het is belangrijk dat er op korte termijn nieuwe, betaalbare studentenwoningen worden gebouwd'', zegt Jos Bakker van Kences in het NOS Radio 1 Journaal. ''We willen graag als Nederland een kennisland blijven. Als we studenten niet kunnen huisvesten, lopen we het risico dat internationaal talent ergens anders naartoe gaat. Dan lopen we dat talent mis.''
Video niet beschikbaar
Naar verwachting neemt het tekort nog flink toe. In de komende acht jaar zullen er naar schatting nog eens 57.000 studenten zijn die op kamers willen wonen. Het aantal woningen dat er voor hun gebouwd wordt is echter niet genoeg. Tot 2025 worden er 16.500 extra studentenwoningen gebouwd.
Meer internationale studenten
Het tekort is voor een groot deel toe te schrijven aan het toenemende aantal internationale studenten in Nederland. Bij de sterke stijging van dit jaar speelt ook de coronapandemie mee. Vanwege de lockdown en het niet geven van fysiek onderwijs stelden veel studenten vorig jaar uit om uit huis te gaan. Daarom kwamen er dit studiejaar extra veel studenten bij die een kamer wilden bemachtigen.
Hoge huren
Bijkomend probleem is de prijs van de huur. Die slokt een steeds groter deel op van het inkomen van studenten. Op dit moment geven studenten gemiddeld 46 procent van hun inkomen uit aan huur. Twee jaar geleden was dat nog 43 procent. Volgens Kences zou die stijging nog groter geweest zijn als de huren vanwege de coronacrisis niet bevroren zouden zijn.
26.000 studenten zitten nog zonder kamer
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.