Binnenland
KRO-NCRV

Nederland is kampioen thuiswerken: 'Maar er is druk om terug naar kantoor te komen'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederland is kampioen thuiswerken: 'Maar er is druk om terug naar kantoor te komen'

Ruim de helft van de Nederlanders werkt soms of vaak thuis. Daarmee is Nederland kampioen in Europa. Maar blijft dat wel zo? "Er wordt meer druk uitgeoefend om naar kantoor te komen", vertelt Piet Fortuin van vakbond CNV bij Spraakmakers.

Stand.nl: Ook na de vakantie moeten we zo veel mogelijk thuiswerken

Video niet beschikbaar

De coronapandemie gooide ons idee van werken totaal om: er bleek ineens gemakkelijk vanuit huis gewerkt te kunnen worden. Het werd het nieuwe normaal, dat we na de pandemie vasthielden. Maar wel kwamen de files na corona weer terug: "Toen de corona was afgelopen zagen we gelijk de spits terugkeren", aldus Arnoud Broekhuis van de ANWB. Hij voegt daaraan toe dat de spits wel van dag op dag verandert door het deels thuiswerken: "Dinsdag en donderdag zien we alleen maar drukker worden, maar maandag, woensdag en vrijdag worden rustiger." Het antwoord op de drukkere dagen is volgens de ANWB niet alleen thuiswerken, maar ook gespreid werken: "Buiten de spits reizen. Bijvoorbeeld later naar kantoor, of vroeger en dan eerder naar huis."

Sociale cohesie

Al met al blijft het thuiswerken op veel vlakken een uitkomst. Maar sommige bedrijven zien hun medewerkers toch liever weer meer terugkeren naar de kantoren, zo ziet vakbond CNV. "Dat heeft vooral te maken met de behoefte aan sociale cohesie", legt Piet Fortuin uit.

Dat merkt ook scheikundig professor David Naafs, die op een Britse universiteit werkt. "We blijven toch sociale dieren", stelt Naafs. "Daarom is het belangrijk om in een team een sociale cohesie te bieden."

Ook is het volgens Naafs voor de creativiteit beter om niet altijd te vergaderen achter een schermpje. "Die creativiteit is vanuit huis toch moeilijk te realiseren. Je wil toch een spontane meeting bij de koffieautomaat. Dat prikkelt de creativiteit."

Nederland goed in plannen

De komende jaren zal op veel werkplekken dus gestoeid worden met thuiswerken, werken op kantoor en wel of niet later binnenlopen. Je zou denken dat deze wirwar van werktijden het wellicht rommelig kan maken. Maar volgens Jannes van der Velde, van werkgeversvereniging AWVN, zal dat wel meevallen. "Nederlanders zijn goed in het maken van afspraken en plannen", concludeert hij. "Blijkt in de praktijk dat het flexibel werken prima werkt. Hiervoor zijn goede apps die kunnen helpen. Daar zie ik dus geen probleem."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie