Binnenland
AVROTROS

'Functioneel afwisselen voorkomt klachten bij thuiswerken'

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Functioneel afwisselen voorkomt klachten bij thuiswerken'

Hoe ziet jouw werkplek eruit? Vanwege het coronavirus wordt ons gevraagd zoveel mogelijk thuis te werken. Het is even improviseren om de juiste werkplek te creëren en klachten te voorkomen.

Eelco Schuurman zegt in Stax&Toine: "Weg met het advies dat je zoveel mogelijk rechtop moet zitten. Dat is veel te statisch en veel te vermoeiend."

Formeel gezien is de werkgever verantwoordelijk voor de verzorging van een fatsoenlijke thuiswerkplek. In deze bizarre tijd van het coronavirus zal het voor veel werkgevers niet haalbaar zijn om dat aan alle werknemers aan te bieden. Wat kun je dan zelf doen om een fijne en goede werkplek te creëren?

'Beweging is een belangrijke voorwaarde'

Schuurman: "Het belangrijkste aan thuiswerken, is zoveel mogelijk in beweging zijn. Loop tussendoor even rond, doe de was of laat de hond uit. Dat is een belangrijke voorwaarde om gezond te kunnen gaan zitten."

Het is volgens Schuurman ook belangrijk om de mogelijkheid te creëren om af en toe eens te gaan staan. "Probeer vijf tot zes keer per dag een half uur te gaan staan. Pak een krat of een doos, zodat je de laptop op ellebooghoogte kunt zetten."

We moeten creatief zijn in deze tijd. Gebruik voor staand werken bijvoorbeeld de strijkplank. Deze kun je op een voor jou mooie werkhoogte afstellen.

Een thuiswerkplek aan de keukentafel

Schuurman: "Plaats de laptop niet te dicht op de rand van de tafel, maar probeer twintig centimeter tussen de laptop en de tafel aan te houden, zodat je volledige onderarm op de tafel kan steunen. Kantel het beeldscherm 45 graden achterover, zodat je er recht in kijkt."

Schuurman geeft als tip mee om goed te letten op de hoogte van je stoel. "Steun met je voeten op de grond, met je knieën in een hoek van circa 95 graden en met de billen op de hele zitting."

Schuurmans: "Zorg dat de doorbloeding niet afgekneld wordt. Als de hoogte niet aangepast kan worden: wees creatief en probeer met een kussentje of blokjes onder de tafel te corrigeren. Gebruik desnoods een doos of krat als voetenbankje. Je benen laten bungelen is veel slechter."

De meeste mensen leggen de muis rechts naast het toetsenbord, maar dat is juist een onnatuurlijk stand volgens Schuurmans. "Dan heb je kans dat je arm uiteindelijk zelfs klem komt te staan. Veel beter zou zijn dat je de muis binnen de driehoek, voor je toetsenbord ligt. Dan ben je ondersteund en kun je de rug makkelijker rechthouden."

Rechtop zitten? Weg ermee

Het advies luidt vaak dat je altijd goed rechtop moet zitten. Schuurmans: 'Weg ermee. Dat is veel te statisch en veel te vermoeiend. Kijk naar de mogelijkheden. Je kunt achterover zitten, voorover leunen en 'braaf' rechtop zitten. Functioneel afwisselen noem ik dat.

Je kunt afhankelijk van wat je aan het doen bent switchen tussen de verschillende houdingen. Ben je aan het bellen, nadenken, lezen of praten, leun dan naar achteren. Wanneer je aan het typen of schrijven bent, leun dan wat meer naar voren. Doe dit niet langer dan twintig minuten om nekpijn te voorkomen.

‘Braaf’ rechtop zitten is goed om even de rug te strekken en spieren een beetje aan te spannen. "Zelfs onderuitgezakt zitten is zelfs soms even goed om totaal te ontspannen. Niet zo gaan werken, want de druk in de onderrug is hoger en veroorzaakt dan mogelijk problemen", zegt Schuurmans.

Vergeet vooral niet ieder kwartier even naar achteren te leunen tegen de rugleuning. Rol je schouders, strek je armen en ontspan zo je rug en nek even.

'Laat een foto van jouw zithouding maken'

Help elkaar met de juiste zithouding door een foto van elkaar te maken en die aan elkaar te laten zien. Zo zie je zelf hoe je achter de computer zit.

Schuurman geeft vanuit huis gratis advies op maat. "Premier Rutte levert zijn financiële bijdrage. Ik wil op deze manier graag iets terugdoen voor de maatschappij."

Dit doe je als volgt: Laat een foto van maximaal een MB van jezelf in zijaanzicht maken en mail deze met een kleine toelichting van maximaal vijftig woorden naar e.schuurman@arbody.nl.

Stax&Toine

Het middagmagazine Stax&Toine hoor je van maandag tot en met donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur. Dionne Stax en Toine van Peperstraten nemen de luisteraar op een ontspannen eigenzinnige manier mee door het nieuws van de dag en spreken met gasten die iets bijzonders gaan doen. Muziek en lifestyle spelen een belangrijke rol in het programma.

Ster advertentie
Ster advertentie