Waarom je niet elke dildo in moet brengen
- Nieuws
- Waarom je niet elke dildo in moet brengen
Er gebeuren steeds vaker ongelukken met seksspeeltjes en soms zijn zelfs chirurgische ingrepen nodig. Wat kun je beter wel en niet gebruiken? In NOS Met het Oog op Morgen zoeken we naar het antwoord.
Video niet beschikbaar
"Niet dagelijks maar wel met regelmaat", melden zich mensen op de spoedeisende hulp van het ziekenhuis met een gênant probleem, weet arts Annemarie van der Velden. "Sommigen komen met smoesjes over wat er is gebeurd. Maar het is beter om de waarheid te vertellen want dan kunnen wij beter helpen."
Ongelukken met seksspeeltjes kunnen namelijk vergaande gevolgen hebben. "Vooral wat diep zit en glad is, is er moeilijk weer uit te krijgen. Soms moet je dan geopereerd worden. En soms kan het blijvende schade veroorzaken. Er wordt ook wel eens glaswerk ingebracht. Dat kan de darm ernstig beschadigen en tot een stoma leiden."
Vanuit Zweden kwam de oproep om internationaal normen op te stellen voor de veiligheid van die speeltjes. Vandaag praten allerlei partijen over deze oproep bij het Nederlands Normalisatie Instituut.
In de fik
Nu er nog geen regels zijn, is het belangrijk om goed na te denken over het aanschaffen van een seksspeeltje, weet Tessa Fijen. Zij test speeltjes voor haar blog. "Qua materialen zijn heel veel speeltjes onveilig. Materiaal dat giftig is bijvoorbeeld. Of poreus zodat er bacteriën in kunnen."
"Veel mensen denken dat als je het kunt kopen, dat het wel veilig zal zijn. Maar dat is niet zo. En wat er op de verpakking staat is soms ook niet waar. Je mag daar alles op zetten."
Siliconen is wel veilig, weet Fijen. "Je kunt het bijvoorbeeld ruiken. Siliconen is in principe geurloos. Een andere methode is om het speeltje in brand te steken. Siliconen brandt niet en andere materialen juist wel. Maar steek wel een stukje aan de onderkant aan bijvoorbeeld, als je dat gaat proberen."