Binnenland
NOS

NOS-verslaggever bij rechtszaak Michael P.: 'We laten veel weg'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. NOS-verslaggever bij rechtszaak Michael P.: 'We laten veel weg'

Het verhaal van een volstrekt onschuldig, weerloos meisje dat op gruwelijke wijze om het leven wordt gebracht. De dood van Anne Faber grijpt Nederland aan en dat is deze week te zien in de rechtbank Midden Nederland in Utrecht.

"Er ligt een hele druk op deze zaak en dat zie je aan het publiek", zegt Van de Wiel in NOS Met het Oog op Morgen. "Dit grijpt je natuurlijk erg aan. Het is heel wat anders dan een zaak over een zware crimineel die een andere crimineel omlegt."

Naast de rechtszaal waar de zaak dient, heeft de rechtbank andere zalen ingericht voor publiek, die via schermen kunnen volgen wat er wordt gezegd. "Dat heeft met de voorgeschiedenis te maken. Bij de zoektocht hebben zoveel mensen meegeleefd, die komen nu weer meeleven."

Deze week is het proces tegen Michael P. (28) begonnen. Hij heeft bekend Anne Faber (25) te hebben verkracht en gedood. Het Openbaar Ministerie eist 28 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen hem.

De rechtszaal waar het om draait, is niet zo groot. Van de Wiel beschrijft: "Het is niet meer dan dat je op tv ziet. De rechter, de advocaten, de officieren van justitie. Een bank waar de verdachte zit en daarachter vier rijen stoelen. Ik zat twee meter achter hem en daartussen zaten agenten om hem te bewaken. Dat is normaal bij mensen die van zoiets worden verdacht."

Vlekken

Radioverslaggever Van de Wiel keek ziet het gezicht van Michael P. alleen kort als hij naar binnen wordt gebracht. "Ik zie de rest van de tijd zijn nek en hoe daar rode vlekken in komen als hij moeite heeft met antwoorden." Zo is er het verhaal van de sieraden van Anne. Het OM denkt dat P. die heeft verkocht om drugs te kunnen kopen. "Hij kreeg een paar keer de kans om het uit te leggen. Dat deed hij niet en toen kwamen die rode vlekken weer in zijn nek."

Een relevant detail? Voor een radioverslag wel, vindt Van de Wiel. "Als je daarmee de inhoud beeldend kunt maken zodat de luisteraars er een plaatje bij krijgen. Ik ga niets zeggen over de kleur van zijn schoenen want dat is niet belangrijk."

De 'opstelling' in de rechtszaal. (foto: ANP)

Het blijkt al helemaal moeilijk om iets over het karakter van Michael P. te zeggen: "Maandag reageerde hij kort en fel. Verder was hij beide dagen heel rustig. Dinsdag bleek dat hij voor de rechtszaak wel zes verschillende medicijnen had ingenomen waaronder kalmeringsmiddelen."

Wat luisteraars op de radio horen, is de gekuiste versie van wat er is gezegd in de zaal. "Want we laten veel weg. Daar zijn geen regels voor, maar je probeert zoveel mogelijk haar integriteit te respecteren. Details bij een verkrachting zijn hier niet noodzakelijk om te vertellen. Alles wat op sensatie lijkt, laat ik koste wat kost weg."

Van de Wiel is deze week zeker niet de enige journalist in de rechtszaal. De zaak ligt onder een publiek vergrootglas. Dat heeft soms invloed op de standpunten van advocaten, officieren of rechters, maar dat is nu niet zo. "De feiten zijn schokkend genoeg. Het ging over het verhaal van deze jonge vrouw die ging fietsen en wat haar is overkomen."

Terugblik op zaak-Anne Faber

Ster advertentie
Ster advertentie