Binnenland
NOSNTR

Hoe kunnen we het beste omgaan met hoog water?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe kunnen we het beste omgaan met hoog water?

Het ziet er op veel plekken indrukwekkend uit: de hoge waterstanden in Nederland. Uiterwaarden zijn ondergelopen, in steden als Deventer komt het water tot aan de kades en het IJsselmeer staat meer dan een meter hoger dan normaal. Veel mensen genieten van de schoonheid van het water. Al leidt het ook tot overlast, zag verslaggever Beau Heimensen in de buurt van Ommen, bij de Vecht. Niko Wanders is hydroloog aan de Universiteit Utrecht en vertelt erover in Nieuws en Co.

Veel wateroverlast in Nederland door hoge waterstanden

Video niet beschikbaar

Bij de Overijsselse Vecht staat het water heel hoog. Volgens Pijlbeheerder bij Waterschap Vechtstromen, Gerrit van Münster, is de situatie nog behapbaar. Veel water wordt er weggepompt. "Morgen verwachten we de piek", aldus Van Münster. De laatste keer dat het water hier zo hoog stond was in 1998.

Wegpompen

Volgens Van Münster is de situatie ongekend. "Maar hier doe je het wel voor als Waterschap zijnde." Volgens Wanders moeten we rekening houden dat we in de toekomst vaker te maken krijgen met hoog water. Dit komt ook, omdat er meer water vanuit de bergen komen. Dit komt omdat sneeuw sneller smelt. "Hierdoor zijn er ook plannen gemaakt, om te zorgen dat we er beter tegen beschermt zijn."

Wanders zegt dat het vele water wel voor uitdagingen gaat zorgen in de toekomst. "Al gaat het wel gepaard met de uitdagingen in de zomer, want dan krijgen we juist meer te maken met droogte." Het vele water wordt nu vooral gewoon naar beneden gevoerd. Dit doen de rivieren zelf doordat ze uitmonden in meren of de zee. Alleen doordat er nu zoveel water valt wordt er ook gebruik gemaakt van pompen. "Alleen hebben deze pompen maar weinig capaciteit en er valt bijna niet tegen aan te pompen op sommige plekken", aldus Wanders.

Puzzel leggen

"Bij het pompen moet ook vooral gekeken worden of het water ook echt weg moet, of dat het geen schade oplevert. Je kunt het water dan namelijk gewoon langzaam de grond in laten zaken", zegt Wanders. Dit soort gebieden zijn bijvoorbeeld weilanden of natuurgebieden. "Als het alleen gaat om huizen, of kades, dan moet je het zo snel mogelijk wegpompen." Voor sommige natuurgebieden is het zelfs goed dat er veel water ligt.

Belangrijk is nu dat er een goede puzzel wordt gelegd volgens Wanders. "Aan de ene kant wil je gebieden waar je het water lang kan vasthouden, ook voor in de droge zomer, maar aan de andere kant zorgt dat ook voor meer overlast in de winters." Volgens Wanders is niks doen niet de oplossing, dus moet er echt iets gebeuren.

Hoog water

Ster advertentie
Ster advertentie