NSC-Kamerlid pleit voor behoud luchtalarmpalen: 'Volledig overstappen op NL-Alert kortzichtig en onveilig'
- Nieuws
- NSC-Kamerlid pleit voor behoud luchtalarmpalen: 'Volledig overstappen op NL-Alert kortzichtig en onveilig'
Tweede Kamerlid van Nieuw Sociaal Contract Jesse Six Dijkstra pleit voor het behouden van luchtalarmpalen. Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) is van plan eind 2025 het luchtalarm volledig te vervangen door meldingen op de app NL-Alert. "Dat is kortzichtig. Het gebruik van een telefoon is een veiligheidsrisico. Als het netwerk platgelegd wordt, werkt NL-Alert niet meer", waarschuwt Six Dijkstra in het WNL-radioprogramma Sven op 1.
Video niet beschikbaar
Yeşilgöz zei het luchtalarm, bekend om zijn sirene op de eerste maandag van de maand, volledig te willen vervangen, omdat steeds minder mensen het alarm anno 2024 kunnen horen. In het gunstigste geval is de sirene voor 75 procent van de Nederlanders nog hoorbaar, schreef ze aan de Tweede Kamer.
Op plekken van hoogbouw en nieuwe woonwijken is dat percentage nog een stuk lager, aldus Yeşilgöz. Daarentegen ontvangt 92 procent van de Nederlanders een NL-Alert.
'Mobiele telefoon is veiligheidsrisico'
Het luchtalarm bestaat al sinds 1952 en volgens de demissionair Veiligheidsminister is het concept verouderd. Bij een NL-Alert kan specifieke informatie worden verzonden over wat mensen moeten doen. Bij een luchtalarm moeten mensen eerst de radio of televisie aanzetten om erachter te komen wat er aan de hand is en hoe er gehandeld moet worden.
Het kostenplaatje van het luchtalarmsysteem is daarnaast nog een reden waarom Yeşilgöz over wil stappen op digitale berichtgeving. Een onverstandig besluit, vindt NSC'er Six Dijkstra. "Elke cybersecurityexpert kan vertellen dat het gebruik van een mobiele telefoon per definitie een veiligheidsrisico is."
Pegasus-spyware
Uit onderzoek, verricht door NSC-leider Pieter Omtzigt als rapporteur van de Raad van Europa in 2023, bleek dat Pegasus-spyware een heftige inbreuk is op mensenrechten. De spyware is ontwikkeld om targets, waaronder journalisten, politieke tegenstanders, activisten en advocaten, via hun microfoon en camera te bespioneren en gesprekken en communicatie via onder meer WhatsApp, Gmail, Facebook en Telegram te onderscheppen.
De spyware wordt al sinds 2016 ingezet. "Er is een reden waarom mobiele telefoons bij vertrouwelijke gesprekken buiten de deur blijven", benadrukt Six Dijkstra.
Hij gaat verder: "Het protocol is om de mobiele telefoons in geluidsdichte kluizen weg te leggen vanwege het veiligheidsrisico. Onze overheid beveelt dat aan, maar tegelijkertijd zegt dezelfde overheid dat we te allen tijde een mobiele telefoon binnen handbereik moet hebben, om te weten of er bijvoorbeeld een ramp voltrekt. Dat vind ik behoorlijk tegenstrijdig."
Het Kamerlid pleit ervoor om zowel gebruik te maken van de luchtalarmpalen én meldingen via de mobiele telefoon. "Zodat ook mensen die hun telefoon soms weg willen leggen niet alleen daarvan afhankelijk zijn voor calamiteiteninformatie."
Jesse Six Dijkstra (NSC-Kamerlid) pleit voor behouden luchtalarmpalen: 'Volledig overstappen op NL Alert is kortzichtig en onveilig' (5 maart 2024) - Sven op 1
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.