Octopussen zijn hartstikke slim: zo is dat ontstaan
- Nieuws
- Octopussen zijn hartstikke slim: zo is dat ontstaan
'Wie geen schelp heeft, moet slim zijn', is het devies voor de octopus, volgens bioloog Auke-Florian Hiemstra. In Vroege Vogels legt hij uit hoe slim octopussen eigenlijk zijn, en ogen hebben die lijken op de onze, maar bezitten over een stel hersens dat ontzettend van Homo Sapiens verschilt.
Slimme octopus
Koppotigen zijn fascinerende dieren. Met familieleden zoals de octopus die opgesloten in een potje de deksel van binnen uit weet open te draaien. Het zijn meesters in het ontsnappen en de slimste octopussoort is ongeveer zo slim als een aapachtige of papegaai. Of neem bijvoorbeeld de zeekat (sepia) die pigmentcellen in zijn huid heeft, waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan de omgeving aan kan passen.
Hoe zien zij de wereld?
Filosoof Peter Godfrey-Smith schreef een boek over deze bijzondere wezens: Buitengewoon bewustzijn, de octopus en de evolutie van de intelligentie. Een boek waarin hij op onderzoek gaat naar het bewustzijn van de koppotigen. Hoe zien zij de wereld?
De ogen van een octopus lijken op de onze. Ze hebben de bouw van een camera, met een flexibele lens die een beeld projecteert op een netvlies. Onze ogen lijken op elkaar, maar de hersenen erachter verschillen in vrijwel alle opzichten. Geen ander brein verschilt zoveel van het onze als dat van een koppotige.
Intelligentie van een octopus
Auke-Florian Hiemstra is bioloog bij Naturalis en groot octopus fan. Hij verklaart de intelligentie van deze dieren als volgt: "Octopussen zijn in de loop van de evolutie hun schelp kwijtgeraakt. En wie geen schelp heeft, moet slim zijn. Hij moest zich leren verdedigen, ontwikkelde camouflage, en op die manier is er een soort intelligentie ontstaan bij de octopus – omdat 'ie niet zomaar in zijn schelp kon terug kruipen."
Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.
Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.