Hoe succesvol is maatschappelijke diensttijd? 'Hoop is voor mij weer teruggekeerd'
- Nieuws
- Hoe succesvol is maatschappelijke diensttijd? 'Hoop is voor mij weer teruggekeerd'
Wat wil je later worden? Voor kleine kinderen is dat een eenvoudige vraag. Ze antwoorden snel: dokter, juf, brandweerman. Voor jongvolwassenen is het lastiger, velen weten het niet en er is zoveel keuze. Maatschappelijke diensttijd (mdt) is sinds een paar jaar een succesvol overheidsprogramma, waarin jongeren iets terug doen voor de samenleving, terwijl ze aan hun talenten werken. Maar hoe gaat het met die jongeren na zo'n traject? Het aankomende kabinet wil de subsidie van 200 miljoen per jaar afschaffen voor mdt. Dat betekent dat veel projecten op wankelen staan en dat heeft impact op jongeren.
Video niet beschikbaar
Danique is een van de jongeren die een mdt-project succesvol gevolgd heeft, als vrijwillige activiteitenbegeleider bij een ouderencentrum. "Ik ben uit mijn comfortzone gekomen en het heeft mij hoop gegeven om goed te kunnen functioneren in de maatschappij", vertelt ze.
Ervaringsdeskundigen
Danique kan door haar angststoornis niet alleen zijn. Hierdoor is het voor haar lastig om op locatie te komen en waren school en werk voorheen geen opties. "Door mdt is die hoop weer teruggekeerd." Tijdens het traject werd zij een op een begeleid. "De coaching vanuit topgroep is niet te vergelijken met een GGZ-traject", zegt Danique. "Bij het ouderen centrum heb ik mijn zelfvertrouwen weer kunnen ophalen."
Daniël is een tweede mbt-student. Hij heeft meegebouwd aan een studio waarin jongeren hun creativiteit kwijt kunnen. "Ik heb hierdoor een boel geleerd zoals te werken binnen een budget, prioriteiten opstellen, hoe je schakelt en hoe je werkzaamheden aansluit bij de wensen van degene waarvoor je iets maakt", zegt hij. "Stuk voor stuk handige skills." Voor Daniël kwam het mdt-project op het juiste moment, door een moeilijke periode op school. "Mijn coach stond naast mij en hielp me richting te vinden. Dat was voor mij heel verfrissend."
Cijfers
Volgens Danique en Daniël is mdt een succesvol initiatief, dat absoluut moet blijven. Zij zijn niet de enige, wel 80 procent van de jongeren vindt het begeleidend traject zeer prettig.
"Deze verhalen tonen aan dat we werken aan een sterke toekomstige generatie", vertelt Erik Gerritsen, Spraakmaker en voormalig secretaris generaal van het ministerie van VWS. "Het gaat over het verschil maken voor deze jongeren."
Volgens hem kost het project vijftienhonderd euro per jongeren, maar het levert elfduizend op. "Door die tweehonderdmiljoen te schrappen, verliezen ze uiteindelijk miljarden aan werkeloosheid, dure zorg en noem het allemaal maar op", zegt Gerritsen. "Volgens mij is dit het domste besluit uit het hoofdlijnenakkoord."
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.