Binnenland
NOS

Spanning in de VS: wat staat er in de geheime JFK-files?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Spanning in de VS: wat staat er in de geheime JFK-files?

Grote kans dat over een paar uur de website van het nationale archief van Amerika plat ligt. Dan maakt de Verenigde Staten waarschijnlijk duizenden nieuwe geheime documenten openbaar. Het merendeel van de documenten is van de FBI en CIA.

Nieuwe verdachten, verwachten experts niet in de documenten te vinden. Wel kan de tot nu toe geheim gebleven informatie nieuw licht werpen op de vraag of de inlichtingendiensten steken hebben laten vallen. "Lee Harvey Oswald stond al langer op de radar van de FBI en CIA", zegt historicus Alex Krijger. "Daar zijn wel rare dingen gebeurd."

Complottheorieën

Het is alweer 54 jaar geleden dat Lee Harvey Oswald in de Texaanse stad Dallas drie kogels afvuurde op John F. Kennedy. Oswald zou nooit voor de rechter verschijnen. Twee dagen na de moord op Kennedy werd hij vermoord door nachtclubeigenaar Jack Ruby.

Rondom de dood zijn nog veel onbeantwoorde vragen en minstens zo veel complottheorieën. Zo waren er onder meer speculaties dat de maffia achter de moord op Kennedy zat of dat er sprake was van een samenzwering. Ook werd betwijfeld of Oswald wel de enige schutter was.

Cuba

Tijdens het moordonderzoek werden duizenden documenten opgesteld. Op 26 oktober 1992 werd besloten dat deze informatie pas 25 jaar later mocht worden vrijgegeven. Over een paar uur dus. Alleen president Trump kan er nog een stokje voor steken, maar de verwachting is dat hij dat niet doet.

Krijger hoopt dat de documenten meer inzicht geven in het handelen van de autoriteiten in de weken voor de moord. Zo reisde Oswald een paar weken daarvoor af naar Mexico. "We weten dat hij daar contact heeft gehad met de Cubanen en de Russen", zegt Krijger, "en dat hij een visum aanvroeg voor zowel Rusland als Cuba. Waarom wilde hij opeens terug?"

Vraagtekens

Oswald woonde op het moment dat hij de moord pleegde weer twee jaar in de Verenigde Staten. Eind 1959 was hij naar Moskou gevlucht. "De CIA en FBI hadden hem om die reden al jaren in de gaten", zegt Krijger. "Wat ik raar vindt, is dat ze hem steeds hebben laten gaan."

De grote vraag is volgens Krijger of de inlichtingendiensten niet meer hadden kunnen doen. Zo is volgens experts veel verzamelde informatie niet doorgespeeld naar hogere niveaus. "Heeft iedereen altijd wel altijd zijn best gedaan om het te voorkomen? Daar plaats ik vraagtekens bij", aldus Krijger.

De moord op John F. Kennedy: het uur van de waarheid?

Ster advertentie
Ster advertentie