Binnenland
BNNVARA

Bouwen met hout heeft de toekomst

  1. Nieuwschevron right
  2. Bouwen met hout heeft de toekomst

Sinds een paar jaar zit bouwen met hout en andere natuurlijke materialen in de lift. Dit zogeheten 'biobased bouwen' heeft grote voordelen: in tegenstelling tot beton en staal is de productie duurzaam, raakt het nooit op en kan het grote hoeveelheden CO2 opslaan. Toch lopen we in Nederland ver achter bij ons omringende landen. Hoe komt dat? Dat zocht Vroege Vogels uit.

Toekomst van bouwen met hout

Volgens Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde aan de Erasmusuniversiteit in Rotterdam, heeft het denken over een andere manier van bouwen gewoon tijd nodig. Niet voor niks is hij al jaren aan het lobbyen bij bouwers, overheden en andere instellingen om de voordelen van biobased bouwen. Traditioneel denken en economische belangen belangen zijn groot, maar er zijn wel kleine veranderingen zichtbaar.

Biobased bouwen

Zo hebben de 32 gemeenten van de Metropoolregio Amsterdam dit jaar de Green Deal Convenant Houtbouw ondertekend. Hierin staat dat in 2025 een sprong moet worden gemaakt naar 20 procent bouwen met hout. In de gemeente Eindhoven zijn twee bouwprojecten die volledig in hout worden uitgevoerd en iets verderop, in Boekel, werden vorig jaar de eerste woningen van het Ecodorp Boekel opgeleverd. Het is het eerste dorp in Nederland dat volledig bestaat uit huizen van organisch materiaal.

Volgens Norbert Schotte van ontwikkel- en bouwbedrijf VORM is het denken over bouwen ook beïnvloed door de grondstoffen waar we over beschikken: klein en zand. Maar hij vindt ook dat de regelgeving omtrent bouwen veranderd zou moeten worden, zoals de MPG (MilieuPrestatieGebouwen), die t.a.v. biobased bouwen een te hoge milieudruk berekent.

Weinig nadelen aan bouwen met hout

Zijn er ook nadelen aan bouwen met hout? Weinig, volgens Rotmans en Schotte. Het is zo'n 20% duurder, maar dat kan snel veranderen. En er zullen meer bomen gekapt moeten worden, maar dat kan je opvangen met meer aanplant van (duurzaam beheerde) bomen. Een pittige opgave is het wel met de doelstelling van 1 miljoen woningen die gebouwd moeten worden, maar als ze allemaal van hout zouden zijn dan scheelt dat wel 55 miljoen ton CO2.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie