Marjan Minnesma (Urgenda): gratis zonnepanelen voor mensen in energiearmoede
- Nieuws
- Marjan Minnesma (Urgenda): gratis zonnepanelen voor mensen in energiearmoede
Volgens Marjan Minnesma van de Stichting Urgenda moet de overheid de komende maanden bijspringen in de stijgende energienota van de huishoudens door de belasting hierop te verlagen. "Op de langere termijn moet iedereen in energiearmoede twaalf zonnepanelen krijgen voor op het dak." Dat zegt ze bij 1 op 1.
Video niet beschikbaar
Volgens Minnesma zijn mensen dan niet meer afhankelijk van de fluctuerende energieprijzen. “Dat zou wel eens goedkoper kunnen zijn”, betoogt ze. De woningbouwcoöperaties zouden dat kunnen betalen met het geld van de afschaffing van de verhuurderheffing en kunnen dat dan inzetten voor de verduurzaming van de huizen. “Dat doet iets met de energierekening.”
Zaak tegen de overheid
Nederland lijkt vaart te zetten in de energietransitie door er in de miljoenennota alvast 6,8 miljard euro voor te reserveren. Dat is mede dankzij de zaak van Urgenda tegen de Staat. Directeur Minnesma heeft in de afgelopen maanden alvast twee keer met demissionair premier Rutte gesproken, vertelt ze bij 1 op 1. "Ik sprak met hem over de klimaatdoelen van 2030 en dat als ik nu een zaak daarover start, ik die vrij zeker win."
Dwangsom voor de overheid
Deze zaak die is bedoeld om druk te zetten om de klimaatdoelen van 55 procent minder uitstoot in 2030 te halen, is Urgenda al aan het voorbereiden. "De helft ligt al klaar, maar ik wacht nog even af wat het nieuwe kabinet gaat doen." Dat er ook een dwangsom zal worden geëist, lijkt haar "helaas" noodzakelijk. "Anders negeert de overheid de rechtszaak. Dat vind ik wel heel ernstig", zegt ze tegen presentator Sven Kockelmann. Hoe hoog die dwangsom zal zijn, is aan de rechter. Maar dat dit bedrag als drukmiddel stevig zal zijn, is wel duidelijk. "Want anders lapt de overheid het vonnis alsnog aan de laars."
Kolencentrales staan weer aan
Terwijl Minnesma zich beraad op een nieuwe rechtszaak is de laatste, die ze won tot een uitspraak van de Hoge Raad aan toe in 2019, nog niet volledig uitgevoerd.
Daar werd een reductie van 25 procent van de CO2 uitstoot geëist ten opzichte van het jaar 1990. Vanwege corona zijn de cijfers in 2020 net aan gehaald, maar dit jaar ziet het er slechter uit qua uitstoot. Dat heeft alles te maken met de hoge gasprijs en de kolencentrales die daardoor weer volop draaien. "Het is zelfs nog raarder", zegt Minnesma, "de kolencentrales die vorig jaar bijna allemaal uit waren gezet, staan nu weer maximaal aan. De schonere gascentrales staan weer in de mottenballen."
Toch gaat onze nationale emissie omlaag, omdat we onze energie van kolen uit Duitsland halen. "Dat betekent niets voor de wereld, maar op papier hebben we wel minder uitstoot. Dat is weer mazzel voor de overheid en halen ze het vonnis van Urgenda."
Directeur Urgenda: gratis zonnepanelen voor mensen in energiearmoede
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.