Wat gaat de nieuwe Wet seksuele misdrijven veranderen?
- Nieuws
- Wat gaat de nieuwe Wet seksuele misdrijven veranderen?
Het is juli en vanaf vandaag gaan er een aantal wetswijzigingen in. Een van de veranderingen is de invoering van een nieuwe "wet seksuele misdrijven". Deze wet moet slachtoffers voorkomen. Maar wat gaat de nieuwe wet voor daders betekenen? Dat bespreken we in De Nieuws BV met zedenadvocaat Ivonne Leenhouwers. Zij staat al twintig jaar mensen bij die van zedendelicten verdacht worden.
Video niet beschikbaar
De wet wordt gezien als een grote verandering in het rechtssysteem omdat een heel onderdeel van het Wetboek van Strafrecht wordt aangepast. Leenhouwers: "De grootste verandering is dat aanranding en verkrachting wordt aangepast, wanneer je daar strafbaar aan bent. Maar ook wat andere onderdelen." Zo is seksuele intimidatie opgenomen als strafbaar. En is de wet ook 'online proof' gemaakt, omdat seksueel grensoverschrijdend gedrag zich ook online afspeelt. Leenhouwers: "De gedachte hierbij is de digitale openbare ruimte, zoals chatgroepen of sites die voor een breder publiek beschikbaar zijn, als daar iemand seksueel wordt geïntimideerd kan je daar ook aangifte van doen en kan dit ook worden bestraft."
Wet
De basis van de wet is dat seks vrijwillig en gelijkwaardig moet zijn. In de ideale situatie zou dit betekenen dat er altijd consent wordt gevraagd bij seksuele ervaringen. Toch houdt de wetgever er rekening mee dat dit niet altijd verbaal van tevoren wordt aangegeven. Leenhouwers: "Op basis van ook de non-verbale communicatie moet wel een positieve wilsuiting duidelijk zijn." Dit blijft lastig te controleren in dit soort zaken. Leenhouwers: "Vaak is het 1 op 1 en is er niemand bij, dan krijg je al snel een bewijsprobleem. Dan kunnen bijvoorbeeld berichten die daarna uitgewisseld zijn fungeren als ondersteunend bewijs over de instemming."
Meer strafbaar
In Zweden is een soortgelijke wet al langer van kracht, hier nam de veroordeling van verkrachting toe na de invoering van de wet. Hoe interpreteren we deze cijfers? Leenhouwers: "Aan de ene kant wordt er meer strafbaar, dus zo worden er waarschijnlijk ook meer zaken voor de rechter gebracht en meer veroordelingen. Daarnaast wordt meer gedrag als 'verkrachting' betiteld. Nu is het in elk geval dat er seks was zonder instemming, sprake van verkrachting. Voorheen kon bijvoorbeeld seks met iemand die te dronken was om in te stemmen, betiteld worden als 'seks in staat van onmacht'. Dat is nu dus allemaal veranderd."
Ivonne Leenhouwers staat positief tegenover deze wijzigingen: "Ik denk dat we in algemene zin blij moeten zijn met de wet, omdat het een hele duidelijke norm stelt. Zo is er geen discussie meer op het moment dat iemand 'nee' zegt of aarzelt."
Heb je behoefte aan persoonlijke hulp of advies? Neem gratis en anoniem contact op met een van de medewerkers van de hulplijn MIND Korrelatie.