Binnenland
PowNed

Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming ziet verruwing in omgang met huisdieren door economische crisis

foto: Pixabayfoto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming ziet verruwing in omgang met huisdieren door economische crisis

De manier waarop mensen met huisdieren omgaan verhardt. Dat zegt Marc Jacobs, hoofd van de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming (LID). Als oorzaak wijst hij de stand van het land aan. "We hebben een gierende inflatie, de prijzen worden steeds hoger, mensen weten niet meer hoe ze rond moeten komen. En dat zien we ook terug in een zekere verruwing van de mensen met wie we omgaan", zegt hij in het WNL-radioprogramma Het Misdaadbureau.

#3 - Het Misdaadbureau: ‘Ik zag 40 dode katten toen ik de vriezer opentrok’ (S02) - Het Misdaadbureau

De LID komt in actie nadat zij meldingen ontvangen van dieren in nood, bij onder andere meldpunt 144. Ook voert de LID routinecontroles uit bij onder andere dierenwinkels, -pensions en fokkers of handelaren, maar ook bedrijven die dieren houden, zoals bij asielen.

Uit nieuws dat Het Misdaadbureau eerder vrijdag publiceerde blijkt dat het aantal meldingen over verwaarloosde, mishandelde of gewonde dieren in de afgelopen drie jaar explosief is toegenomen. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit waar het WNL-programma inzage in kreeg. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit houdt toezicht op bedrijfsmatige houders van dieren. Ook bij de landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming was een stijging van 13 procent. In 2022 kregen zij 4250 meldingen, in 2019 waren dat er nog 3754.

Tijdens inspecties merkt de LID deze zogenoemde verruwing. Omdat mensen moeilijk rond kunnen komen, zullen ze keuzes moeten maken. Wil je je geld aan je dier uitgeven, of lukt dat niet? "Zeker als dat dier naar de dierenarts moet, dat zijn vaak ook pittige rekeningen die je voor je oren krijgt. Dan schiet dat er wel eens bij in", legt hij uit. "En dan wordt een kat, of een paard of een vis, wat meer verwaarloosd."

En niet alleen dieren moeten het dan ontgelden. "Op het moment dat een inspecteur aan komt bellen, dan merken wij toch wel in de praktijk dat er vaker wat ruwer met ons omgegaan wordt", zegt Jacobs. "De lontjes zijn wat korter, er wordt wat makkelijker gegrepen naar scheldwoorden."

Jacobs benadrukt wel dat de LID vanwege diens functie alleen maar ziet waar het misgaat. "Het meeste gaat natuurlijk goed. Maar daar waar wij komen, zien we die verandering. Dat leidt nog niet tot hele grote incidenten, maar we zien het wel plaatsvinden."

De politie ziet stabiliteit in de cijfers qua verwaarlozing in het afgelopen jaar, zegt Anouk Duijnker, operationeel specialist dierencriminaliteit. "Maar het is wel zo dat als mensen minder geld hebben, ze eerder zorg uitstellen. En dat er dus eerder een dier in een verwaarloosde staat terechtkomt, of minder voer krijgt omdat het niet te betalen is", onderschrijft ze de eerdere woorden van Jacobs.

Het Misdaadbureau

Een wekelijks actueel onderzoeksprogramma naar misdaad in Nederland. Daarbij is misdaad in de regio het vertrekpunt, waar de onderzoeksredactie bredere patronen en trends blootlegt.

Stuur jouw verhaal, tip of vraag naar de redactie van Het Misdaadbureau. Je kunt onze redactie een (audio)-bericht whatsappen via 06 57832894.

Gerelateerde podcast

Het Misdaadbureau

Het Misdaadbureau

Ster advertentie
Ster advertentie