Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Het fenomeen spam is 40 jaar oud

foto: Onbekendfoto: Onbekend
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Het fenomeen spam is 40 jaar oud

'Iemand lastig vallen' is geen nieuw fenomeen, maar zo oud als de weg naar Rome. Digitaal lastig vallen heeft wel min of meer een geboortedag. Op deze dag in 1978, precies veertig jaar geleden dus, werd de eerst bekende spam verstuurd.

Daarvoor moeten we naar de Amerikaanse westkust, waar op dat moment de voorloper van het internet operationeel is. ARPANET heette het, een acroniem van Advanced Research Projects Agency Network. Het betrof een systeem van het Amerikaanse ministerie van Defensie en verbond onderzoeksinstituten met elkaar.

Marketingmedewerker Gary Thuerk bedacht dat het systeem ook goed in te zetten zou zijn om wat reclame te maken. De DEC-20-computer kwam namelijk op de markt en dat verdiende aandacht. Hij nodigde iedereen op het ARPANET-netwerk uit voor een presentatie over het nieuwe model.

DIGITAL WILL BE GIVING A PRODUCT PRESENTATION OF THE NEWEST MEMBERS OF THE DECSYSTEM-20 FAMILY. (...) WE INVITE YOU TO COME SEE THE 2020 AND HEAR ABOUT THE DECSYSTEM-20 FAMILY AT THE TWO PRODUCT PRESENTATIONS WE WILL BE GIVING IN CALIFORNIA THIS MONTH

De uitnodiging ergerden de nodige ontvangers. Destijds kon nog niemand overzien dat het een historisch moment was. Bovendien heette spam destijds nog geen 'spam'.

9 op de 10 mails

Die benaming ontstond pas jaren later dankzij een sketch van Monthy Python. Daarin wil een echtpaar alles bestellen, als er maar spam (een Amerikaans merk voor ham) in zit. Ze schreeuwen er zo hard over, dat niemand anders meer iets hoort dan 'SPAM'. Het storende fenomeen van ongevraagde mails verzenden werd al snel met de spam-sketch geassocieerd.

Tegenwoordig is spam het onkruid van menig e-mail-inbox. Ongeveer 90 procent van alle e-mail die tegenwoordig wordt verzonden, is spam. 120 miljarden stuks, iedere dag weer. En aangezien een hele industrie geld verdient aan de ongewenste mail, zal spam niet snel meer verdwijnen.

Ster advertentie
Ster advertentie