Binnenland
MAX

Even snel een foto voor je toetast? Restaurants zijn er klaar mee

foto: ANPfoto: Mara Grimm
  1. Nieuwschevron right
  2. Even snel een foto voor je toetast? Restaurants zijn er klaar mee

Je kent het wel. Je bent uit eten met de familie, of zelfs op date. Zodra de borden op tafel komen, pakt iedereen eerst zijn telefoon voor een kiekje. Steeds meer restaurants willen het niet meer hebben. Sommigen voeren zelfs een fotoverbod in. Maar wat als je het nou toch niet kan laten?

Video niet beschikbaar

"Het is zo'n gewoonte geworden, ik doe het ook automatisch", vertelt culinair journalist Mara Grimm in Villa VdB. "Mijn excuus is dat ik ze nodig heb voor recensies en ik gebruik ze als archief voor mijn boeken. Maar het is een gewoonte geworden. Voor sommigen is het ook een soort statussymbool geworden: kijk eens waar ik ben."

Doos voor telefoon

Vooral toprestaurants zijn er klaar mee. "Bij een restaurant in New York is er een doos waar je je telefoon in kan doen, maar het is niet verplicht. Ze moedigen het wel aan, want zonder fotograferen is de beleving veel leuker en interessanter."

In Nederland experimenteerde chef Joris Bijdendijk van restaurant RIJKS met een fotoverbod, tijdens een pop-up. "Dat had als reden dat zijn gerechten nog in ontwikkeling waren. Hij wilde gewoon niet dat er online foto's van zouden verschijnen voordat ze helemaal perfect zijn."

Gevoel van exclusiviteit

Volgens Grimm kijk je met veel meer aandacht naar je gerecht, als je niet meteen je telefoon erbij pakt. "En het geeft een gevoel van exclusiviteit."

Wat als je het nou toch niet kan laten? Grimm heeft tips: "Mijn regel is dat het binnen 30 seconde klaar moet zijn, anders koelt je eten af. Daglicht is het beste, gebruik geen flits: dat is niet mooi. Meestal zijn foto's mooier van opzij, maar voor een spiegelei geldt dan weer dat van boven beter werkt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie